Apple´i esimene arvuti müüdi oksjonil pea miljoni dollariga

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple I arvuti
Apple I arvuti Foto: Charitybuzz

Tehnoloogiafirma Apple esimese põlvkonna personaalarvuti Apple I prototüüp müüdi heategevusoksjonil 815 000 dollari eest, kirjutab BBC.

1976. aasta esimesel aprillil Apple´i kaasasutanud Steve Jobs ja Steve Wozniak ehitasid vaid 200 Apple I arvutit. Selleks, et tootmist rahastada, müüs Jobs maha oma Volkswagen Microbusi ning Wozniak 500 dollariga HP-65 kalkulaatori.

Oksjonikeskkonnas Charitybuzz 815 000 dollari eest müüdud arvuti näol on suure tõenäosusega tegu tootmiseelse prototüübiga, kuna selle detailid oli käsitsi joodetud. Steve Wozniak kommenteeris oksjonikeskkonnale, et käsitsi joodeti vaid ühte-kahte Apple I prototüüpi, et testida arvutit enne tootmisettevõttele tellimuse sisse andmist.

Oksjoni võitis abielupaar, kes soovivad arvutit tutvustada koolides ja ülikoolides, et innustada õpilasi ja tudengeid. Kümme protsenti oksjoni tulust läheb New Yorgis asuvale leukeemiafondile.

Apple I jõudis müüki 1976. aasta juulis ning tootmisest võeti see maha järgmise aasta oktoobris, mil Wozniak ja Jobs hakkasid keskenduma Apple II ehitamisele.

175 arvutit kahesajast õnnestus ettevõtjatel 666,66 dollari suuruse tükihinnaga maha ka müüa, ülejäänud 25 eksemplari hävitati. Kolmas kaasasutaja Ronald Wayne kaotas juba kaks nädalat pärast ettevõtte asutamist sellesse usu ning müüs oma kümneprotsendilise osaluse 800 dollari eest maha. Tänasel päeval oleks kümneprotsendiline osalus väärt 57 miljardit dollarit, mis teeks Wayne´ist rikkuselt maailma viienda inimese.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles