Taskufotograafia ehk parimad fotonuhvlid: milline soetada pimedatel sügisõhtutel pildistamiseks ja filmimiseks? (2)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevaseid emotsioonipilte tehes on kõige parem kaamera see, mis parasjagu taskus kaasas, samas on paljude mobiilide kaamerad juba nii head, et neid võib rakendada ka fotokunstis.
Igapäevaseid emotsioonipilte tehes on kõige parem kaamera see, mis parasjagu taskus kaasas, samas on paljude mobiilide kaamerad juba nii head, et neid võib rakendada ka fotokunstis. Foto: Unsplash

Mobiiliga pildistada on mugav ja hea. Kuna telefon on tavaliselt igal pool kaasas, siis on just sobival hetkel võimalik teha pilti või videot. Nii on palju lihtsam tabada hetke nii inimeste kui igapäevaelu jäädvustamiseks, kirjutab Digitarga suured fototelefonide ülevaates Marko Palm, kes ise ka neli parimat fototelefoni läbi testis.

Kui viimased paar aastat mobiiltelefonide kaamerate osas põnevaid muutuseid pole olnud, siis just sel aastal on toodud välja paar täiesti uuel põhimõttel töötavat lahendust.

Katsume selgusele jõuda, kui hästi parimad kaameratelefonid ikkagi pildistavad. Võrdlus tuleb aus. Eraldi filtreid ja seadeid muutma ei hakka.

Lähtume sellest, et on soov pilti teha ja kohe. Seega on oma roll siin kindlasti ka kaamera poolt kasutatavas tarkvaras, mis peab toime tulema erinevates olukordades õigete kaameraseadete leidmisega.

Testis osalevad neli väga hea kaameraga nutitelefoni ehk iPhone SEHuawei P9Samsung Galaxy S7 ning Sony Xperia X Performance. Nii siin järjestuses, kui ka edaspidi on telefonid reastatud mitte paremusjärjestuse vaid tähestiku järgi tootjafirma nime alusel.

  • Apple nutitelefonid on saanud kiita oma kaamera kasutusmugavuse ja fotode hea loomuliku lõpptulemuse eest. Pildid jäävad ilusad ja seda ka rasketes oludes pildistades. Erinevalt mõnest konkurendist pole Apple'i kaamera megapikslite ralliga kaasa läinud.
  • Üheks põnevamaks nutitelefoniks, mis meie võrdluses osaleb ja mille pilte peagi näha saab, on Huawei P9. Selle telefoni muudavad eriliseks kaks Leica poolt valmistatud 12MP (f/2.2) kaamerat.
  • Samsung Galaxy S7 on vaieldamatult üks parimaid nutitelefone, mida hetkel saab osta. Lisaks kiirele sisule ja heale koostekvaliteedile on sel telefonil niiskuskindlus ja väga hea kaamera. Sarnaselt iPhone SE-ga on ka S7-l olemas faasi tuvastamisega autofookus, mis annab väga kiire ja täpse fokuseerimise.
  • Nagu nimigi aimata laseb, on sel telefonil varuks palju X-e ehk muutujaid. Kas Sony suudab üllatada positiivselt, selgub juba varsti. Sonyl on olemas pikk video- ja fotokaamerate tootmise kogemus.

Arva ära!

Arva ära, millise fototelefoniga on see pea pilkases pimeduses tehtud foto jäädvustatud?
Arva ära, millise fototelefoniga on see pea pilkases pimeduses tehtud foto jäädvustatud? Foto: Marko Palm

Loe täispikka ja põhjalikku fototelefonide ülevaatelugu koos illustreerivate fotodega Digitargast!

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles