Kas julgeksid sõita - Hiina asub ise lennukimootoreid tootma (5)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lennukitööstuse näide: AG600
Hiina lennukitööstuse näide: AG600 Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Hiina on käivitanud oma esimese rahvusvahelistele standarditele vastavaid lennukimootoreid tootva ettevõtte, et siduda end lahti Lääne tarnijatest.

Riigi omandis olev Aero-Engine Group pandi kokku mitmest siseturule suunatud mootoritootjast, selle kapitali väärtuseks on 7,5 miljardit dollarit ning ettevõte asub arendama mootoreid nii militaar- kui kommertslennukitele, vahendab BBC kohalikku meediat.

Hiina juba toodab ise lennukeid, kuid on aastakümnete vältel olnud hädas rahvusvahelistele nõuetele vastavate mootorite väljaarendamisega.

Seetõttu ostab riik praegu oma lennumasinatele mootoreid General Electricult ja United Technologies’ile kuuluvalt ettevõttelt Pratt & Whitney. Sõjalennukid kasutavad aga Venemaal toodetud mootoreid.

President Xi Jinping nimetas uue ettevõtte loomist strateegiliseks sammuks, mille eesmärgiks on kasvatada Hiina mainet üleilmse  lennundusjõuna.

Uude ettevõttesse investeerijate hulgas on täpsemalt Hiina valitsus, Aviation Industry Corp of China (AVIC) ja Commercial Aircraft Corp of China (Comac).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles