Peadpööritavate muutuste ajastu - stardib Eesti aasta ettevõtja konkurss

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Kabanov ja Ranno Tingas Monacos Maailma Aasta Ettevõtjate konkursil
Jevgeni Kabanov ja Ranno Tingas Monacos Maailma Aasta Ettevõtjate konkursil Foto: EY

Kolmapäeval käivitub järjekordne EY aasta ettevõtja konkurss, millega otsitakse Eesti kõige võimekamat ja innustavamat ettevõtjat, kes esindaks Eestit Monacos toimuval maailma ettevõtjate konkursil.

Kandideerima on oodatud ettevõtete omanikud või omanikest juhid, kelle ettevõtted on turul tegutsenud üle kolme aasta, kus töötab vähemalt 10 inimest ning mille 2015. aasta käive on alates 2 miljonist eurost.

Konkurssi avalöögina toimub kolmapäeval ümarlaud teemal «Uued ärimudelid. Uued tehnoloogiad. Kuidas neist maksimaalselt kasu lõigata?» ning sellel debateerivad peaminister Taavi Rõivas, tuntud virtuaalmängude (näiteks Clash of Clans) looja Supercell asutaja Ilkka Paananen, mullune Eesti konkursi võitja Jevgeni Kabanov ettevõttest Zero Turnaround ning mitmed Eesti tipp-ettevõtjad.

«Äri senises traditsioonilises mõistes on viimastel aastatel maailmas teinud läbi peadpööritava muutuse,» ütles konkurssi korraldava EY partner Ranno Tingas. «Töökohtade robotiseerimine, demograafilised muutused, kauplemise liikumine üha enam internetti ja isegi riiklikud e-lahendused, tuhanded start-up’id, kes rahasüsti saamisel on võimelised uusi tooteid turule tooma enneolematul kiirusel – need on vaid üksikud näited arengutest, millega ettevõtjatel on tulnud sammu pidada.»

Jevgeni Kabanovi sõnul on ettevõtja jaoks kriitilise tähtsusega osata oma äri tulevikku prognoosida, olla teistest sammu võrra ees. «Täna on ilmselt väga keeruline leida valdkonda, mida IT-revolutsioon ei oleks üldse puudutanud. Ka nii-öelda traditsioonilises äris, võtame aluseks mis tahes tootmise, on seadmete automatiseerimine loonud hulga täiendavaid võimalusi.»

Tema sõnul on internetiseerumine suurendanud samas andmete kättesaadavust, parandanud läbipaistvust ja võimaldanud teabe ühisloomist, mis omakorda on pannud aluse ka hulgale täiesti uut tüüpi äridele.

Kabanovi hinnangul peaks ettevõtjad endale täna julgelt otsa vaatama ja tunnistama, et viis, kuidas globaalselt äri nähakse ja äri tehakse, on paljuski muutunud. «Isegi kui ei ole võimalik ära kasutada uute tehnoloogiate pakutavaid võimalusi, tuleks vähemalt leida nutikaid lahendusi enda nähtavaks tegemiseks – kui on soov ellu jääda,» märkis Jevgeni Kabanov.

EY Aasta Ettevõtja ehk EY Entrepreneur Of The Year tiitlivõistlus on maailmas üks prestiižsemaid ettevõtjatele suunatud konkursse ning selle tiitliga pärjatakse ettevõtjaid kokku 60 riigis. Kohalik konkurss lõpeb ja järgmine Eesti aasta ettevõtja selgub 2017. aasta märtsikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles