Soome avab oma rahvusdomeenid välismaalastele

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viestintävirasto veeb
Viestintävirasto veeb Foto: Kuvatõmmis

Soome avab alates 5. Septembrist kõigile võimaluse registreerida endale .fi domeene, mis seni olid kättesaadavad ainult kohalikele ettevõtetele ja kodanikele.

Lisaks sellele muudavad eeloleval esmaspäeval kehtima hakkavad reeglid Soome tippdomeeniregistri haldamise mudelit ja domeeni registreerijate teenindamine delegeeritakse kohaliku tehnilise järelvalveameti Viestintävirasto akrediteeritud registripidajate õlule.

Sama mudel on kasutusel juba enamuse tippdomeenide, näiteks Eesti .ee puhul.

Tippdomeeni halduse reform on osa ulatuslikust Soome digitaalse kommunikatsiooni seadusandlust värskendavast seaduste paketist «Tietoyhteiskuntakaari» ja valitsuse «Norminpurku» initsiatiivist, mille eesmärgiks ettevõtete ja kodanike igapäevaelu lihtsustamine seadusandluse keerukuse vähendamise läbi.

Teiste hulgas avas Soome tippdomeeni taotluste eelregistreerimise Eesti registripidaja Zone.ee, mille liike Ardi Jürgensi sõnul on Soome mitme Eesti majandussektori jaoks tähtsaim sihtturg ja võimalus siduda oma tooteid ning teenuseid küberruumis Soome rahvusliku identiteediga edendab kindlasti riikidevahelisi majandussuhteid.

Eesti ettevõtjatele soovitab Soome tippdomeeni ka Viestintävirasto tippdomeeni halduse valdkonna juht Juhani Juselius. «Viestintävirasto nimel on mul hea meel kutsuda üles kõiki Eesti ettevõtteid Soome domeene registreerima,» sõnas ta.

Zone. Eesindaja Peeter Marveti hinnangul tasub ettevõtjatel võtta hetk ja panna kahele olulisele küsimusele vastamiseks pea tööle. Kas mõni oluline ärinimi, kaubamärk või tunnus vajaks näiteks Soome turul kaitsmist või loob  .fi domeeni kasutuselevõtt uusi kasvuvõimalusi.

«Kui vastus emmale-kummale küsimusele oli jaatav, siis tasub kindlasti valmistuda Soome tippdomeenis oma domeeni registreerimiseks,» sõnas Marvet.

Olemasolevatele .fi domeeni omanikele tähendab registrimudeli vahetumine vajadust kiireks tegutsemiseks vaid siis, kui domeen on registreerinud otse registris või domeen on registreeritud vahendaja juures, kes ei hakka registripidajaks.

Selliste domeenide omanikud peavad enne oma senise registreeringu aegumist leidma endale registripidaja, kes aitaks tulevikus domeeni pikendada, nimeserverikirjeid ning kasutajaandmete muuta jne, sest Viestintävirasto neid teenuseid enam otse ei paku. Samuti peab registripidaja pakkuma edaspidi domeeni omanikule kasutajatuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles