Video: igaüks saab nüüd 3D-printeriga Lucy luid uurida

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lucy rekonstruktsioon
Lucy rekonstruktsioon Foto: SCANPIX

Hiljuti avaldas grupp teadlasi uuringu, milles teatati miljoneid aastaid tagasi elanud Lucy surma põhjuse avastamisest. Nüüd on maailma kuulsaimast fossiilist aga saanud vabavara.

See tähendab, et igaüks, kel peaks soovi olema, võib minna aadressile elucy.org (leht oli artikli kirjutamise hetkel ajutiselt maas - K.M.) ja tõmmata endale sealt alla Lucy käe-, õla- ja põlveluude täpsed skannid ja need siis seejärel 3D-printeriga välja printida.

Materjal tehti avalikuks koos ajakirjas Nature ilmunud uuringuga, milles teadlased näitasid Lucy surma põhjusena puu otsast kukkumist. Kuna puu otsast kukkumise hüpotees ei ole veel piisavat kinnitust leidnud, kutsutaksegi teadlasi üle maailma luid välja printima, uurima ja teooria kohta oma hinnangut jagama.

Tegemist ei ole aga vaid lihtsa ühekordse skannimisega. Lucy sadadest luudest koosnevad jäänused olid laboris ja skannerites kokku pea 10 päeva, mille jooksul teadlased töötasid nende kallal 24 tundi ööpäevas.

Andmete avaldamiseks pidid teadlased saama heakskiidu Etioopia Rahvusmuuseumist, kus Lucy jäänuseid hoiustatakse. «Sain etiooplastest aru, et nende jaoks ei ole Lucy mitte ainult Etioopia, vaid kogu inimkonna aare,» ütles uuringu juhtiv autor John Kappelman Austini Ülikoolist Texases. Ta lisas, et loodab näha peagi ka Lucy ülejäänud luude digitaalsete skaneeringute avaldamist ning samalaadseid algatusi ka teistest riikidest.

Kuigi teadlased ja huvilised võtaksid sellise arengu kindlasti hea meelega vastu, ei näe seni fossiile hooldanud ja nende eksponeerimise eest raha teeninud ja niigi kroonilise rahahäda käes kannatavad muuseumid seda sugugi hea uudisena.

Vaata Nature’ videost, kuidas näeb välja Lucy luude 3D printimise protsess:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles