Kasutajakogemus: Mobiil-ID – kas parim asi Eesti Vabariigis ja sinu nutitelefonis? (2)

Erki Oras
, Digitarga külalisblogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvalise Mobiil-ID-ga saab allkirjastada tehinguid ja dokumente mängleva kergusega.
Turvalise Mobiil-ID-ga saab allkirjastada tehinguid ja dokumente mängleva kergusega. Foto: Unsplash

Alles hiljuti šokeeris mind artikkel, kus väideti, et Mobiil-ID-d kasutab vaid iga 13-nes Eestimaa elanik. Hämmastav, kirjutab sinu moodi tehnoloogiaportaali Digitark külalisblogija Erki Oras. "Riigis, mis reklaamib end laias maailmas kui innovaatilist ja uuenduslikku, kasutatakse oma tuvastamiseks endiselt veel aegunud ID-kaardi lugejaid või siis veelgi muistsemaid identifitseerimismooduseid."

Usun, et enamusel meie kaasmaalastest on juba taskus suurem või väiksem nutitelefon. Minu jaoks täiesti arusaamatul põhjusel aga pole valdaval osal neist ikka veel Mobiil-ID-d. Selline olukord ei saa jätkuda, sest see on lihtsalt digirumal, kui inimesel on taskus nutitelefon, aga Mobiil-ID-d pole, selgitab Erki Oras Digitargas.

Kõik asjad saab Mobiil-ID-ga e-riigis aetud.
Kõik asjad saab Mobiil-ID-ga e-riigis aetud. Foto: Digitark

Minu jaoks on Mobiil-ID kõige mugavam ja turvalisem viis enda identifitseerimiseks internetis ja erinevate digiteenuste jaoks, jättes kaugele seljataha erinevad koodikaardid, ID-kaardi lugejad ja muu arhailise tehnoloogia.

Mobiil-ID-ga SIM-kaardi saab põhimõtteliselt igast Eesti telefonioperaatori esindusest kohe kätte. Seejärel tuleb Mobiil-ID PPVA kodulehel aktiveerida ja Mobiil-ID kasutamist võib alustada. Põhiline „raskus“ Mobiil-ID kasutamisel on vajadus meelde jätta üks nelja- ja üks viiekohaline numbrikombinatsioon.

Piisavalt tiheda kasutamise korral jäädvustub see mällu sama hästi nagu korrutustabel. Seda enam, et numbrikombinatsioonid võib kasutaja PPVA kodulehel muuta just endale sobivaks ja paremini meeldejäävaks.

Ma ei oska kokku lugeda kõiki neid kordi, kus ma olen Mobiil-ID-d kasutanud näiteks kaupade ja teenuste eest maksmisel netipanka sisselogides.

Eriti mõnus on näiteks puhkepäeva hommikusöögilauas perega kinokavasid lapates valida välja sobiv film, sobivad kohad ja laua tagant tõusmata ka piletite eest maksta, logides Mobiil-ID abil panka.

Olen seda korduvalt omal nahal nautinud, kirjutab Erki Oras Digitargas.

Loe tema kasutajakogemusest pikemalt!

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles