Vanas eas seksimine mõjub meeste ja naiste tervisele erinevalt (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Meeste jaoks tähendas see suurenenud südamehaiguste riski, naiste puhul aga vererõhu alanemist. 

Nii selgus Michigani Üilkooli teadlaste tehtud uuringust, kus analüüsiti ligi 2200 inimese andmeid, kelle vanused jäid 57 ja 85 eluaasta vahele. Ajakirjas Journal of Health and Social Behaviour avaldatud uuringutulemused näitasid, et kui vanemas eas härrasmehed seksivad nädalas korra või enam, tähendab see neile kaks korda suuremat südamehaiguste riski, võrreldes meestega, kes nii aktiivset seksuaalelu ei harrastanud. Huvitaval kombel kimbutas kõrgem risk ka neid mehi, kes pidasid seksi partneriga erakordselt meeldivaks või rahuldavaks. 

Samas kehtis efekt üksnes meeste puhul ning vanemate naiste jaoks tähendas innukas seksuaalelu hoopiski madalamat vererõhku ning seoseid kõrgenenud haigusriskidega nende puhul ei esinenud.

Uuringu juhtivautor sotsioloog Hui Liu seletas ajalehele The Guardian, et vanemas eas mehed peavad orgasmini jõudmiseks rohkem energiat kasutama ja nii väsitavad nad oma südant noortega võrreldes rohkem. Liu sõnul võivad seksi ja südamehaiguste riski seose juures rolli mängida ka vanas eas võetud seksuaalset võimekust tõstvad ravimid.

Miks kehtib aga naiste puhul pigem vastupidine seaduspära, kus vanas eas seksimine seostus madalama vererõhu ja seekaudu ka väiksema südamehaiguste riskiga? Liu usub, et põhjus peitub  naiste orgasmi käigus vallanduvates hormoonides ning tõsiasjas, et hea lähisuhe vähendab just naiste stressi. «Kui mehed saavad partnerilt tuge mistahes laadi suhetest, siis naiste puhul ilmneb positiivne mõju vaid siis, kui nad on hästitoimivates suhetes,» vahendas Liu sõnu The Guardian.

Liu sõnul näitavad uuringu tulemused, et arvamus seksi positiivsest mõjust mistahes vanuses ei pruugi kehtida. Nii peaksid perearstid vanematele patsientidele aktiivse seksuaalelu võimalikke riske tutvustama ning sageli seksivate eakate patsientide südant sagedamini kontrollima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles