Norma omanikfirma ja Volvo asuvad isejuhtivaid autosid arendama

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autolivi hoone Auburn Hillsis
Autolivi hoone Auburn Hillsis Foto: Kris Tripplaar/Kris Tripplaar/Sipa USA

Rootsi autotootja Volvo Cars loob ühisettevõtte autoohutustoodete üleilmse turuliidri Autoliviga, et asuda koos isejuhtivatele autodele tarkvara looma.

Volvo teatel luuakse 1950. aastatest turvavööde tootmise pioneeriks olnud Autoliviga ühisfirma eesmärgil arendada autodele järgmise põlvkonna isejuhtimise tarkvara – täpsemalt juhiabisüsteeme (ADAS) ja isejuhtimise lahendusi (AD). Tooted on mõeldud nii Volvo autodele kui teistele autootjatele ning kokkuleppe kohaselt jagatakse saadud tulu pooleks, vahendab AFP.

Esimesed ADAS-süsteemid peaksid tarbijateni jõudma 2019 ja AD-süsteemid 2021. aastal.

Möödunud kuul lõi Volvo ühisettevõtte sõidujagamislahendusega Uber, mis asub peagi Pittsburghis isejuhtivate autodega reisijateveo teenust pakkuma.

Volvo on oma esimest isejuhtivat autot testinud Kagu-Rootsi linnas Gothenburgis alates 1914. aastast ning see peaks nii selle linna kui Londoni kasutajateni jõudma 2017. aastal.

Norma omanikuks olev Autoliv on globaalne sõidukite turva- ja ohutusseadmete tootja, mis on registreeritud USA Delaware’i osariigis, aga peakorter asub Stockholmis. Ettevõte muutus tõeliselt globaalseks 1997. aastal, kui võttis üle USA ettevõtte Morton.

Toodete hulka kuuluvad turvapadjad, turvavööd, roolirattad, nii passiivsed kui ka aktiivsed turvasüsteemid, nagu radarid, öökaamerad ja muud taolised vahendid.

Kontserni 2014. aasta käive oli 9,2 miljardit dollarit, mis tähendab, et Norma annab alla ühe protsendi grupi kogukäibest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles