Levira toob teleturule enneolematu kvaliteediga ülekandejaama (1)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ülekandebuss HD3
Uus ülekandebuss HD3 Foto: Levira

Meedia- ja pilveteenuseid ning ringhäälingu võrguteenuseid osutav ettevõte Levira toob sel sügisel teleülekannete tootmise turule enneolematu kvaliteediga liikuva ülekandejaama.

Juba sel nädalavahetusel Amsterdamis IBC-messil tutvustatav ja HD3 nime kandev ülekandejaam on kompaktne ja võimas 12 meetri pikkune Volvo FM 500 veok, mille spetsiaalne Leedus valmistatud pealisehitis avaneb kahele küljele. Sellise lahendusega võimaldab jaam luua töökohti kuni 16 inimesele, ütles Levira esindaja Kulno Kägu Postimehele.

«Kuna Levira klientide hulka kuuluvad ka ERR ja Läti rahvustelevisioon LTV, siis valisime uue jaama peale sama tootja - Grass Valley - kaamerad, et koostöös ETV või LTV-ga ei oleks eetripildis mingeid erinevusi,» märkis Kägu.

Levira uus HD3 ülekandejaam teeb oma esimesed suuremad tööd küll Lätis, aga Eestis saab seda jaama näha juba järgmise aasta veebruaris Otepää MK etapil, kus Levira TV tootmisosakonna insenerid vastutavad rahvusvahelise telepildi tehnilise kvaliteedi eest.

Ettevõte ei peagi oluliseks rõhutada HD3 tehniliste võimaluste eeliseid näiteks  ERR-i Irise-nimelise ülekandejaamaga, vaid pigem vaatab seda kui võimalust rikastada telepildi tootmise maastikku Eestis.

Siiski: Levira jaamas kasutatavate kaamerate eeliseks ETV ja LTV kaamerate ees on see, et uue HD3 kaamerad kasutavad fiiberoptilisi hübriidkaableid, seevastu ERR ja LTV omad triax-kaableid. Fiiberoptiline lahendus võimaldab kasutada samadel kaameratel pikemaid distantse ning läbi kaamera kanalite saab peale kaamera tööks vajalike signaalide saata veel ka teisi erinevaid video- ja audiosignaale.

Samuti saab fiiberoptilised kaamerad tööle panna 3G 1080p režiimis, mida triax-kaamerad teha ei suuda.

Vaade ülekandebussi sisemusse
Vaade ülekandebussi sisemusse Foto: Levira

Sügavalt tehnilise poole pealt on Levira uues jaamas valmisolek kasutada kuni 16 hübriid fiiberoptilise kaabeldusega kaamerat (GV LDX / XCU Elite) või siis veel ka 8x vanema põlvkonna triax-kaamerat (LDK WorldCam). Uus jaam võimaldab kasutada kuni 4x 8 kanaliga kordusserverit koos 4x SuperSlowMotion (150FPS) salvestuse võimalusega.

Levira HD3 südameks on Imagine CO Platinum 192x192+80 MW videoruuter ning Dolby Digital 5.1 heli eest vastutab uues jaamas LAWO Mc2 56 Mark II helipult. Produktsioonimeeskonna töö lihtsustamiseks ja visuaalsete efektide tegemiseks on HD3-s Ross Carbonite Black 3ME videopult.

Klientide keerukate sidelahenduste tarbeks on jaamas Riedel Artist 128x128 sidesüsteem ning Baltikumis ainulaadsed Riedel CCP-1116 kommentaatorite puldid. Kogu selle tehnika laitmatu koostöötamise teeb võimalikuks VSM (Virtual Studio Manager) konfigureerimissüsteem.

Liikuva ülekandejaama ehitab Leedu ettevõte TVC. Levira järjekorras kolmas ülekandejaam on mõeldud eelkõige keskmisteks ja suuremateks tootmistöödeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles