Süüdistus: Bosch aitas luua ning varjata Volkswageni petutarkvara

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosch.
Bosch. Foto: SCANPIX

USA autoomanikke esindavad advokaadid väidavad San Francisco kohtule esitatud dokumentide põhjal, et Saksamaa autodetailide ja varuosade tootja Bosch aitas Volkswagenil luua diiselmootorite emissiooninäitajaid moonutavat tarkvara ning seda ka varjata, kirjutab Reuters.

Boschi esindavad juristid on varasemalt väitnud, et tegu on alusetute süüdistustega.

VW on tunnistanud, et installeeris rohkem kui 11 miljonile diiselmootoriga autole spetsiaalse tarkvara, mis deaktiveeris heitmekontrolli, tänu millele suutsid mitmed mudelid edukalt läbida erinevate riikide emissioonitestid. Autokontsern peab ainuüksi USAs kulutama probleemi lahendamisele 16,5 miljardit dollarit, ostes omanikelt muuhulgas tagasi pea pool miljonit autot.

Hiljuti kohtule esitatud dokumentide põhjal väidavad USA autoomanikke esindavad advokaadid, et Bosch nõudis juba 2008. aastal, et Volkswagen võtaks vastava petutarkvara avalikuks tuleku puhul kogu vastutuse enda kanda. Samuti väidetakse, et Boschi tegevjuht Volkmar Denner teadis tarkvarast pikka aega enne selle avalikuks tulekut 2015. aasta sügisel. Süüdistuse kohaselt võttis Denner 2014. aasta mais osa ühest koosolekust, kus arutati VW toonase juhi Martin Winterkorniga antud probleemi.

Bosch on seni väitnud, et tootis Volkswagenile tarkvara ning autodetaile, kuid selle eest, kuidas autotootja otsustas neid kasutada, vastutab ainult autotootja ise.

Seni ei ole Boschile veel üheski riigis ametlikke süüdistusi esitatud. Jaanuaris teatas Denner, et alustas sisejuurdluse ning ettevõte pani võimalike juriidiliste kulude tarbeks kõrvale 650 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles