Amazoni juht esitles uut taaskasutatavat kosmoseraketti

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blue Origini New Shepard tüüpi raketi maandumine tänavu juulis.
Blue Origini New Shepard tüüpi raketi maandumine tänavu juulis. Foto: SCANPIX

Internetikaubamaja Amazon asutaja ja tegevjuhi Jeff Bezose kosmosetehnoloogiaettevõte Blue Origin esitles uut taaskasutatavat kosmoseraketti, millega hakatakse konkurentsi pakkuma Elon Muski SpaceXile, kirjutab Reuters.

Blue Origin arendab raketist kahte versiooni, mõlema nimeks on esimese Maa orbiidil tiiirelnud ameeriklasest astronaudi John Glenni auks New Glenn. Mõlemad versioonid kasutavad algfaasis seitset metaani jõul töötavat BE-4 tüüpi mootorit, mida ettevõte plaanib tulevikus müüa ka teistele kosmosetehnoloogiafirmadele.

Blue Origin on kärmelt arenemas, hetkel ehitatakse Floridasse Cape Canaverali kosmosejaama lähistele oma stardiplatsi ning testimiskompleksi ning NASA Kennedy Space Centeri lähedale raketitehast.

«New Glenn on loodud selleks, et viia kommertssatelliidid ning inimesed kosmosesse,» selgitas Bezos pressiteates.

Sarnaselt konkurendile SpaceX kavatseb ka Blue Origin ehitada taaskasutatavaid rakette. Elon Muski loodud kosmoseettevõte on seni suutnud oma kosmosesse lennutatud rakette edukalt Maa peale tagasi tuua kokku kuuel korral. Kaks korda maanduti maapinnale ning neli korda spetsiaalsele ookeanis asuvale platvormile.

SpaceX lootis seitsmenda maandumise kirja saada 3. septembril, kuid ettevõtte rakett plahvatas eeltestimise käigus enne selle kosmosesse läkitamist, hävitades ühes endaga ka 200 miljonit dollarit maksva kommertssatelliidi.

Bezose Blue Origini kontol on praeguseks neli edukat katsetust. Seni on kasutatud on New Shepardi tüüpi raketti, mis on mõõtudelt SpaceXi Falcon 9 tüüpi raketist väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles