Uuring: täiskuu võib tuua hävituslikumad maavärinad

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskuu
Täiskuu Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Kuufaasid võivad mõjutada maavärina tugevust, sest noorkuu ja täiskuu ajal tekkinud gravitatsiooniline jõud paneb maakoore liikuma. 

Tugevad maavärinad juhtuvad suurema tõenäosusega täiskuu ja noorkuu ajal, sest siis on tõusude mõju kõige suurem, näitab eile ajakirjas Nature Geoscience avaldatud Tokyo Ülikooli teadlaste uuring.  Põhjus peitub selles, et kaks korda kuus – täis-või noorkuu ajal – on Kuult ja Päikeselt tulev gravitatsiooniline jõud Maa suhtes kõige suurem.

Teadlased näitasid, et kui vaadata 10 000, vähemalt 5.5 magnituudi suurusjärku jäävat maavärinat, selgub, et tõusude ajal toiminud maavärinad võisid suurema tõenäosusega kasvada 8 või kõrgema magnituudi vahemiku maavärinaks.

Lihtsustatult öeldes mõjutab Kuu sel ajal lisaks maailmamerele ka maakoort ennast ning teadlaste sõnul võib see tõmme mõjuda viimase piisana karikas ning tekibki võimas maavärin.

Siiski tõdevad seismoloogid, et avastus ei näita, nagu peaksid inimesed nüüd tõusude ajal rohkem maavärinaks valmistuma – tõenäousus, et maavärin tabab teatud piirkonda konkreetsel päeval, on ikkagi liiga pisikene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles