TTÜ teadlased tegid ise rikkeid avastava arvutikiibi

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: LEE JAE-WON/REUTERS

TTÜ uurimisgrupp töötas välja uue arvutikiibi, mis suudab rikked ise avastada ja nendega iseseisvalt toime tulla. 

Nimelt suudab arvutikiip kõik oma rikked lokaliseerida ja nendest väliskeskkonda (ehk teda kasutavat süsteemi) teavitada.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) arvutitehnika instituudi uurimisgrupi juhi, arvutitehnika instituudi professori Jaan Raiki sõnul muudab teema hetkel eriti aktuaalseks kiipide üha vähenevatest mõõtmetest tingitud plahvatuslik rikete arvu kasv. 

Kiibi valmistamiseks kasutatakse 180 nm tehnoloogiat ning selle pindalaks on 2.5 ruutmillimeetrit. Esimesed 40 eksperimentaalkiipi toodetakse Fraunhoferi tehases Erlangenis Saksamaal.

«Järjepidevuse märgina peab lisama, et eelmine (ning ühtlasi ka esimene) Eesti ülikooli poolt toodetud digitaalkiip valmis täpselt 20 aastat tagasi samas instituudis ning selleks oli Jüri Põldre loodud krüptoprotsessor,» ütles Jaan Raik.

«Kiipide tehnoloogia miniaturiseerimine on viimasel paaril aastakümnel aga peadpööritava kiirusega edasi liikunud. Tollal kasutusel olnud tehnoloogia oli tänasega võrreldes 30-40 korda algelisem ja kohmakam», rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles