Digitark: miks kõik Android-nutitelefonid ei saa kohe uuemaid op-süsteemi värskendusi?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Androidi op-süsteem areneb küll kiiresti, aga kuna telefoni eri mudeleid tuleb samuti rohkelt peale, peavad paljud mudelid leppima vanemate Android-versioonidega veel tükk aega.
Androidi op-süsteem areneb küll kiiresti, aga kuna telefoni eri mudeleid tuleb samuti rohkelt peale, peavad paljud mudelid leppima vanemate Android-versioonidega veel tükk aega. Foto: Android

Augusti lõpus väljastas Google lõpuks op-süsteemi Android 7.0 Nougat tööversiooni, ja nagu alati, siis kõigepealt Nexus seeria seadmete jaoks. On juba normiks saanud, et teistele seadmetele tuleb Nougat tõenäoliselt tükk aega hiljem. Miks aga nii juhtub? selgitab Jevgeni Nikolajev sinu moodi tehnoloogiaportaalis Digitark.

Graafiku peal on näha, et siiani domineerivaks (29.2% Android-seadmetest maalimas on just selle versiooni toel) operatsioonisüsteemiks on 4.4 KitKat, mis ilmus 2013. aastal. Järgnevat versiooni kasutab juba hulk seadmeid, kuid see on niikuinii vähem kui KitKatil, kirjutab Nikolajev Digitargas.

Vaata ka neid Digitarga saatelõike soodsatest ja parimatest nuhvlitest:

Lisaks sellele polnud Lollipop graafiku koostamise ajal esindatud kõige viimase oü-süsteemi versiooniga, millena oli aga 6.0 Marshmallow – selle osa turul on üha madalam ehk 15.2%. Miks siis seadmete tootjad ei jõua igaaastasi värskendusi järgida?

Androidi-versioonide graafik.
Androidi-versioonide graafik. Foto: Digitark

Apple'i kontrolli all on nii iOS'i arendamine kui ka tema toetavate seadmete tootmine. Aga Android'i arendamisega (peale Google'i) tegeleb konsortsium Open Handset Alliance (OHA), mis koosneb hulgast populaarsematest nutiseadmete ja nende komponentide tootjatest, samuti kuulub sinna mitu võrguoperaatorit ning tarkvaraarendajat.

Meil on teada, et Android-seadmete tootjaid on üsna palju ja müügis on nii madala hinnaklassi nutitelefonid kui ka kõrge tootlikkusega lipulaevad. Nii tulebki välja, et operatsioonisüsteem on vajalik iga võimaliku nutitelefoni komponendi jaoks maksimaalselt optimeerida.

Pärast järjekordse Android'i-versiooni ilmumist peavad nutitelefonide tootjad arendama värskendused juba olemasolevate toodete jaoks, ning alustama build'ide loomist uute seadmete jaoks uue OS'i toel, samas lisama ka oma rakendusi ja funktsioone.

Nagu on olnud Android 7.0 Nougat'i puhulgi, väljastas Google pool aastat enne lõpliku tööversiooni ilmumist süsteemi beta-versioonid Nexus-seeria seadmete jaoks (Nexus on Google'i brändi kasutavad teiste tootjate nutiseadmed), et mängude ja rakenduste arendajad saaksid valmistada oma tooted operatsioonisüsteemi lõplikuks tööversiooniks ette.

Kui nutiseade, mille osta soovid, töötab Android 5.0 Lollipop'i või uuemal toel, siis Play Store'i rakendused ja paljud teised Google'i funktsioonid saavad värskendusi arendajatelt ka tulevikus. Lisaks sellele võivad lipulaevad saada värskendust Android 7.0 Nougat-ni.

Pakutavatelt funktsionaalsustelt Android'i eri versioonid üksteisest palju ei erine. Seetõttu pole uue telefoni valimisel ka määratult oluline, et ta just viimase rohelise roboti versioonil töötaks.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles