Puust ja punaseks video: mis värvi on päike?

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike
Päike Foto: Youtube

Ehkki Päike paistab maalt kollane, pole see päris nii. Tech Insider selgitab videos, kuidas Päikese värvi mõista.

Päike on kollane. Või kas ikka on? Kui Päikest kosmosest vaadata, paistab see täht hoopiski puhasvalgena. Põhjus peitub selles, et päikesevalgusel ei olegi tegelikult ühest värvi, vaid see hõlmab endas kõiki vikerkaare toone.

Miks paistab aga Päike maalt kollane ja kosmoses valge? Osaliselt seetõttu, et eri värvi päikesevalguse energia pole ühesugune. Tugevama energiaga värvid – nagu näiteks sinine – liiguvad rohkem kui madalama energiaga värvid nagu kollane ja punane. Kosmoses pole sel tegelikult tähtsust, sest seal ei ole midagi, millega eri värvi valgused võiks kokku puutuda ning iga värv jõuab meie silma korraga ning lõpptulemusena näeme Päikest valgena.

Maal tulevad mängu aga atmosfääris leiduvad molekulid, mis hakkavad valgust veidikene laiali hajutama. Päeva jooksul hajutabki atmosfäär rohkem just sinakamat valgust ja nii tundub Päike inimsilmale kollane ja taevas sinine.  

Ometigi pole see alati nii, sest päikesetõusu ja päikeseloojangu ajal katavad taeva hoopis teistsugused värvid. Põhjus peitub selles, et sel ajal on Päike horisondile lähemal ning valgus läbib tugevama atmosfääri kihi ja seekaudu mõjutab seda ka suurem arv molekule – nii hajub sinine valgus veel rohkemgi kui päeval ning taevasse jäävad vaid madala energiaga värvid nagu kollane, punane ja oranž. Seetõttu jõuabki meieni päikeseloojang sellisena, nagu me seda tunneme.  

Vaata rohkem videost siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles