WHO: õhusaaste põhjustab aastas 6,5 miljonit surma, ohustatud on 92% inimkonnast

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaart õhusaaste ohupiirkondadest maailmas.
Kaart õhusaaste ohupiirkondadest maailmas. Foto: Kuvatõmmis

Maailma Terviseorganisatsiooni värskest ja seni täpseimast raportist selgub, et valdav enamus inimkonnast elab paigus, kus õhusaaste ületab WHO seatud piire. Õhusaaste tagajärjel sureb aastas 6,5 miljonit inimest.

Uus raport annab riigiti edasi kõigi aegade kõige täpsemad välisõhu saaste ja sellega seotud terviseprobleemide andmed. Iga andmepunkti mõõtmisel ja hinnangute andmisel võtsid teadlased arvesse nii satelliidiandmeid, õhu liikumise mudeleid kui ka enam kui 3000 maapealse seirejaama andmeid.

Uuringu andmeid kajastava interaktiivse kaardiga saab tutvuda siin.

«WHO uus õhusaaste mudel näitab, kus asuvad õhusaastest enim ohustatud paigad ja annab ka saaste jälgimiseks kindlad juhised,» kommenteeris raporti tulemusi WHO abidirektor Dr Flavia Bustreo.

Õhusaastega seotud terviseohtudest rääkides peetakse reeglina silmas välisõhku, milleks on ka põhjust – hinnanguliselt põhjustab saastunud välisõhk aastas kolm miljonit surmajuhtumit. Samas on sama ohtlik, kui mitte ohtlikumgi, siseõhu saaste. Sise- ja välisõhu summaarse mõju tagajärjel suri näiteks 2012. aastal 6,5 miljonit inimest, mis teeb kokku koguni 11,6 protsenti kõigist surmadest tol aastal.

Õhusaaste on peamiselt seotud hingamisteede- ja kopsuhaigustega, kuigi rohkete saasteainetega keskkonnas tõuseb ka infarktide ja insultide risk. Ligi 90 protsenti sellistest surmadest leidis aset madala või keskmise sissetulekuga riikides, kaks kolmandikku neist Kagu-Aasias ja Vaikse Ookeani läänekaldal.

Peamiste saasteallikatena toob raport välja autotranspordi, majapidamises kasutatavad kütused, prügipõletamise, kivisöel töötavad elektrijaamad ja erinevad tööstused. Samas on oma mõju ka inimtegevusega mitte seatud faktoritel, näiteks esineb kõrbete ümbruses palju peentolmuga seotud tervisehädasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles