Need on viis kõige populaarsemat elektriautot Eestis

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriautod
Elektriautod Foto: NOAH BERGER/REUTERS

Nissan on teinud Eestis puhta töö – nii võiks võtta kokku enimmüüdud elektriautode statistika, mille on kokku pannud Euroopa alternatiivkütuste observatoorium EAFO.

1. Nissan Leaf

Foto: GEORGE FREY/REUTERS

See väike masin on aastaga teinud statistika kohaselt üüratu tõusu – aasta algusest siiani müüdud elektriautodest olid lausa 62,5 protsenti Nissan Leafid.  Veel möödunud aastal oli osakaalunumbriks kõigest 30,8 protsenti. Kokku on neid masinad sel aastal Eestis müüdud 30.

See auto on hetkel turul kahes akuversioonis – 24 ja 30 kWh. Mõlema versiooni tippkiiruseks on 144 km/h ja suurimaks teekonna pikkuseks on 250 km. Mootoril on hobujõude 109.

Euroopa tasandil on Leaf 12 045 müüdud autoga teisel kohal pärast Renault Zoe’d.

2. Tesla Model S

Tesla Model S 90/KONRAD K./SIPA
Tesla Model S 90/KONRAD K./SIPA Foto: KONRAD K./SIPA/KONRAD K./SIPA

Uhkele teisele kohale on viimase paari aasta jooksul tõusnud Teslasid on sel aastal Eestis ostetud 10  - täpselt sama palju ka möödunud aastal kokku. Selle aasta turuosa suuruseks on Eestis 20,8 protsenti.

Turu teistest tegijatest kordades kallima elektriauto odavaima mudeli (S70) mootoril on hobujõude 420 ja kiirendus 0-100-ni 5,8 sekundit. Tippkiiruseks koguni 225 km/h.

Euroopas on Model S selle aasta müüginumbritega 3. kohal – kogu maailmajaos on seda müüd nimelt 8319 tükki.

3. KIA Soul EV

Foto: SCOTT OLSON/AFP

Seda masinat on statistika kohaselt Eestis sel aastal müüdud 3 ja see teeb müügi osakaaluks 5,6 protsenti.  Ka möödunud aastal müüdi seda masinat Eestis vaid kaks.

KIA Souli hind on hakanud vaikselt alla tulema. Selle masina tippkiiruseks on 245 km/h, mootoril võimsust 110 hj ninf tippkiiruseks kuni 212 km. ’

Euroopas on seda masinat sel aastal müüdud 2726 ning kohaks 6.

4. Mitsubishi I-Miev

Foto: Aleshkovsky Mitya/ITAR-TASS

Seda masinad on Eestis sel aastal müüd  2 ja kogu möödunud aastal mitte ühtegi. Elektriautode kogu müügist teeb see käesoleval aastal 3,7. Samas tasub meenutada aastat 2012, mil riigiga sõlmitud heitgaasikokkuleppe tulemusena soetati neid siia lausa 456.

Euroopas ei pääse see masin selle aasta müüginäitajate esikümnessegi.

5. Renault Zoe

Foto: Sharifulin Valery/ITAR-TASS

Euroopas sel aastal enimmüüdud elektriauto leiame Eesti edetabelis millegipärast alles viiendal kohal. Ka seda autot on sel aastal Eestisse ostetud 2 ning möödunud aasta näitaja oli 14.

Selle 4,09 meetrit pika autoga saab aku täislaetuse korral sõita akust sõltuvalt 135-240 km.

Euroopas on seda autot sel aastal müüdud 13 779 tükki ning selle näitajaga kroonib Zoe siinset elektruatode müügitabelit.

Allikas:  eafo.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles