Terrakotasõdalaste loomisel võis olla mängus kreeklaste käsi

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terracotta sõdurid
Terracotta sõdurid Foto: Jonas Ekstr

Hiina kuulsate terrakotasõdalate loomiseks võisid inspiratsiooni ja näpunäiteid pakkuda Vana-Kreeka skulptorid, viitab rahvusvahelise töörühma juurdlus. 

Tulemused vihjavad, et Vana-Hiina ja Euroopa vahel oli otsekontakt juba ammu enne Siiditee kokkuleppelist valmimist, nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator BBC ja National Geographicu koostöös valminud dokumentaalfilmi valmimisega paralleelselt kogunenud uurimistulemusi. Et need pole ilmunud aga veel eelretsentseeritavas teadusajakirjas, tuleb tulemustesse suhtuda ettevaatlikult. 

Hüpotees rajaneb Hiinast Xinjiangi provintsist leitud eurooplaste pärilikkusainel ning inimsuuruste kujude ilmumise äkilisusel. Nii terrakota sõdalased kui ka teised kuninglikust hauast päevavalgele tulnud pronksist luiged, kured ja pardid on valmistatud samas stiilis, kui samast ajaperioodist pärinevad Vana-Kreeka ja -Egiptuse kujud.

Loe pikemalt Novaatoris ilmunud loost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles