Video: teadlaste nutihäll uinutab lapse automaatselt

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube/Tech Insider

Ehkki enamik lapsi magavad vaikses toas tasapinnalises voodis, näitab Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi teadlaste loodud häll, et see pole tarvilik. 

Üle tuhande dollari maksev lapsevoodi peaks üles ärganud beebi minutite jooksul magama saama.

«Ema kõhus olles kogevad beebid lakkamatult ühtlast müra ja liikumist ning see liikumine viib nad mõningasse transsi. Emakas toimuv müra teeb aga hullemat häält kui tolmuimeja! See on artereid mööda voolava vere hääl. Samal põhjusel jäävad ka täiskasvanud rongides, lennukites ja autodes magama,» selgitas USA väljaandele Tech Insider pediaater Harvey Karp.

Sõidukites tekkiv rütmiline liikumine mõjub meile rahustavana ning eriti mängib see rolli just beebide magamajäämisel. «Kui aga beebi üksinda vaiksesse tuppa ja lamedasse voodisse jätame, on see sama hea, kui sunniksime täiskasvanut ilma padjata põrandal magama. See on lihtsalt ebaloomulik,» ütles Karp.  

Laps riietatakse spetsiaalsesse mähkmesse ning asetatakse siis hälli. Nutihäll tekitabki beebile vajalikku liikumist ning reageerib  beebi liikumisele. Häll mängib ka kõrvadele meeldivat müra. Kui beebi keha annab märku, et beebi hakkab ärkama, läheb müra valjemaks, kui laps aga rahulikult magab, püsib see vaiksena.

Vaata täpsemalt Tech Insideri videost siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles