Iidseid inimesi kimbutasid ulatuslikud vulkaanipursked

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilauea vulkaan Hawaii saartele Ameerika Ühendriikides. Pilt on illustratiivne
Kilauea vulkaan Hawaii saartele Ameerika Ühendriikides. Pilt on illustratiivne Foto: /Caters News Agency

Ligikaudu 320—170 tuhande aasta eest Ida-Aafrika riftivööndit armistanud tulemäed võisid mõjutada inimevolutsiooni kulgu, järeldavad briti teadlased.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ajakirjas Nature Communications ilmunud uuringust, mis uuris sadade tuhandete aastate eest toimunud vulkaanipurskeid. 

«Vulkaaniliste kivimite alusel saame öelda, et vähemalt 30 kilomeetri raadiuses hävines absoluutselt kõik. Veekogud oleksid sulfaatide mõjul hapestunud. Samal ajal teame, et piirkonnas asuvate järvede kallastel elasid toona inimesed ning samurti kujutas piirkond endast koridori, mida meie esivanemad riftivööndi ühest osast teise liikumiseks läbima pidid. Pursked oleksid vähemalt ajutiselt rändele piiri pannud. Ma olen geoloog, aga see paneb lihtsalt mõtlema, kuidas see meie evolutsiooni mõjutas,» vahendas Novaator Oxfordi ülikooli geoloog William Hutchisoni sõnu.

Loe täpsemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles