Suur erand: Ärma talu ühendati otse ja tasuta Eesti interneti baasvõrguga (24)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves Ärma talu kiigel
President Ilves Ärma talu kiigel Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

President Toomas Hendrik Ilvesele kuuluv Ärma talu on tõenäoliselt ainus Eesti eramu, mis on mingil põhjusel otsustatud ühendada otse ja maksumaksja raha eest Eesti ülikiire interneti baavõrguga EstWin.

«Tõepoolest, Ärma talu kinnistule on rajatud EstWin liitumispunkt kui riiklikult oluline võrgusõlm,» tunnistas Postimehe järelepärimisel vastates põhivõrku rajava sihtasutuse ELASA juht Priit Soom.

Seega käsitleb telekomiettevõtete ja majandusministeeriumi osalusega sihtasutus Ärma talu samal tasandil kohaliku omavalitsuste hoonete ja riigikaitseobjektidega. Samasuguseid valguskaabliga ühendatud võrgusõlmi on loodud veel ka näiteks maakoolidesse.

Priit Soomi sõnul viidi põhivõrgu valguskaablid spetsiaalselt Ärma tallu aastal 2015 ning seda EstWin-projekti enda eelarve raames. Interneti põhivõrku luuakse 85 protsendi ulatuses Euroopa maksumaksjate ja ülejäänud osa tuleb ELASA eelarvest, milleks on sihtasutus laenu võtnud.

Konkreetselt Ärma talu ühendamise tasu projekti eraldi välja toodud pole, see on ära tehtud suurema objekti - nimega ELA087 – rajamise koosseisus. Igal juhul tähendab sellise erandi tegemine seda, et talupidajal endal valguskaabliühenduse loomise eest raha välja käia ei tulnud.

Eesti lairiba baasvõrgu ehk EstWini projekti eesmärgiks on, et 98 protsenti Eesti majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest oleks baasvõrgule lähemal kui 1,5 km. Kokku on 2018. aasta lõpuks kavas ehitada ca 6600 km kogu riiki katvat baasvõrku ning projekti hinnaks kujuneb 81 miljonit eurot.

Projekt on pälvinud suurt kriitikat, kuna riigil pole olnud välja pakkuda plaani, kuidas lahendada nn viimase miili rajamise küsimus ja ühendada mõistliku hinnaga põhivõrguga lõppklientideks olevad kodud ja kontorid.

Seni on suurimaks takistuseks olnud lõppühenduse loomise üüratu hind - Suure-Jaani vallas tuli näiteks kaabli maasse kaevamise eest tasuda igal majapidamisel tuhatkond eurot, kuid on näiteid ka hinnapakkumistest, mis ulatuvad 11 000 euroni.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles