Uuring: eestlastel võib olla palju rohkem parasiithaiguseid kui arvame

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toxoplasma gondii
Toxoplasma gondii Foto: Wikipedia.org

Rahvusvaheline uurimisgrupp uuris eestlaste vereproove mitmete parasiitide vastaste antikehade suhtes. Selgus, et eestlased puutuvad Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) tabelis olulisel kohal olevate parasiitidega sagedasti kokku.

Kokkuvõttes väärivad parasiitide poolt põhjustatud nakkused Eestis suuremat tähelepanu, järeldasid uuringu autorid. Eesti poolt viisid uuringu läbi Eesti Maaülikooli teadlased. Kokku uuriti 999 Eesti inimese vereproovi ning vaadati neid loomadelt inimestele levivate nakkushaiguste kontekstis. Hiljuti ajakirjas PLOS ONE avaldatud tulemused näitasid, et esindatud olid kõik uuritud parasiidid: Ascaris lumbricoides, Echinococcus spp., Taenia solium, Toxocara canis, Toxoplasma gondii, and Trichinella spiralis. Uuringu autorid täheldavad, et nii võivad parasiithaigused olla Eestis aladiagnoositud või alaregistreeritud

Märkimisväärne osa uuritud vereproovidest osutusid näiteks Toxoplasma gondii vastaste antikehade suhtes positiivseteks. Uurimisgrupi hinnangul on nakkuse esinemus Eestis võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega väga kõrge. Toxoplasma gondii põhjustab toksoplasmoosi. Neid parasiite leidub kõige enam kasside väljaheidetes ja mullas, nii võib neid üles korjata aiatöödel ja kassi liivakasti tühjendades. Parasiite leidub ka toores lihas, eriti sea-, lamba- ja uluklihas ning korralikult pesemata juurviljadel. Ehkki haigusnähud esinevad vaid vähestel inimestel võib rase naine nakatumise korral haiguse ka lootele edasi anda. Selle tulemuseks võib olla nurisünnitus või tõsise silma-või ajukahjustusega lapse sünd.

Artikkel ilmus äsja teadusajakirjas PLOS ONE. Loe täpsemalt SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles