Video: Vahana – lennutakso pole enam mägede taga

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Airbus

Euroopa lennundusgigant Airbus avas veidi eesriiet oma ambitsioonikalt Silicon Valley projektilt nimega Vahana - piloodita reisilennukilt, mis lisab meie töölesõitudele juba mõne aasta pärast vertikaalse mõõtme.

Meediumi keskkonnas avaldatud esimesed detailid annavad märku sellest, et lennutakso suudab vertikaalselt üles tõusta ja maanduda. Selle kaks tiivapaari on kumbki varustatud nelja elektrimootoriga ning olemas on ka helikopterile omased tiivikud, kirjutab CNN.

Airbus on investeerinud 150 miljonit dollarit Sano Joses asuvasse A3-nimelisse üksusesse, mis lennumasina väljaarendamisega tegeleb.

«Meie ehitatav lennuk ei vaja lennurada ega pilooti ning suudab automaatselt tuvastada teisi esemeid ja lennumasinad ja vältida kokkupõrkeid nendega,» ütles A3 juht Rodin Lyasoff. Esilagu on masin disainitud vedama korraga ühte pilooti või saadetist ning sellest on saamas esimene sertifitseeritud isejuhtiv reisilennuk.  

Täistöötav prototüüp peaks valmima 2017. aasta lõpuks ning müügikõlblikuks saama aastal 2020.

Kirjutasime hiljuti, et samu plaane on haudumas ka näiteks Uber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles