Teadlane selgitab: mis oli Viljandi taevas nähtud «tulekera» tegelikult? (2)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kohal filmitud tulekera.
Viljandi kohal filmitud tulekera. Foto: Janar Mees

Tartu Observatooriumi direktori Anu Reinarti sõnul on tegu tõenäoliselt optilise efektiga. 

Neljapäeva õhtul jäädvustas kohalik videokaameraga taevas lennanud «tulekera». Sakala uuris reedel, millega võis olla tegu. Asjatundjad kinnitasid, et kindlasti ei ole tegu meteooriga, vaid pigem võib «tulekera» kuuluda atmosfääri nähtuste hulka.

Postimees küsis selgitust Tartu observatooriumilt. «Paraku jääb teaduslikuks analüüsiks sellisest väreleva käega tehtud videoklipiks väheks,» möönis observatooriumi direktor Anu Reinart. Siiski usub ka Reinart, et kuna klipp on tehtud üsna pärast päikeseloojangut, siis võib tegu olla optilise efektiga.

«Horisondi taga madalal asuva päikese punakad kiired valgustavad  veel atmosfääri kõrgemaid kihte ja seal olevaid pilvi. Lennukijäljed ehk joonpilved võivad olla erineva kujuga (jämedusega), kestvusega ning osaliselt ka varjutatud madalamal asuvate pilvede poolt, sellest ka triibud «tulekeral»,» selgitas Reinart. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles