Mis on järgmised sammud Marsi-võidujooksus? (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlaste CASCi kulgur.
Hiinlaste CASCi kulgur. Foto: CASC

Olenemata möödunud nädalal Marsil maanduma pidanud Euroopa Kosmoseagentuuri ESA maanduri Schiaparelli ebaedust on mitmed maailma kosmoseagentuurid pööranud oma pilgu Marsile. Maandumisest, elu ülevalpidamisest ja muudest eelseisvatest raskustest hoolimata näevad entusiastid punase planeedi koloniseerimist inimkonnale möödapääsmatu sammuna.

Kuigi pildid Marsi punasest pinnast on tänu mitmele NASA Marsi-kulgurile meile küllaltki tuttavad, on seal maandumine siiani üks kosmoseavastuse keerulisemaid ettevõtmisi. Olgu selle tunnustuseks kasvõi tõsiasi, et eduka maandumisega on lõppenud vaid pool senistest Marsi-kulgurite missioonidest.

Läinud nädala kolmapäeval maanduma pidanud Schiaparelli paraku nende hulka ei kuulu. Kuniks ESA tegeleb õnnetuse täpsete asjaolude väljaselgitamisega, teame maanduri saatuse kohta veel väga vähe (vaata kõrvallugu). Küll võib aga oletada, et ESA-le on see siiski löök, kuna samasugune saatus tabas ka agentuuri esimest, 2003. aastal Marsile kukkunud maandurit Beagle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles