USA kohtunik andis heakskiidu VW petuskandaali ligi 15 miljardi dollari suurusele lahendile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen.
Volkswagen. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

USA kohtunik andis teisipäeval lõpliku heakskiidu Volkswageni petuskandaali kollektiivhagi 14,7 miljardi dollari suurusele lahendile.

Lahend pakub hüvitist ligi poolele miljonile diislimootoriga Volkswageni ja Audi sõiduautode omanikule USA-s, mille puhul Saksa autotootja on tunnistatud petutarkvara kasutamist.

«Lahend tagab hagiosalistele piisava ja õiglase kompensatsiooni,,» kirjutas USA ringkonnakohtunik Charles Breyer kokkuleppe heaks kiitnud arvamuses.

2,0-liitrise diislimootoriga sõiduautode omanikel on õigus auto tagasimüümisele, liisingu trahvita peatamisele või tasuta ümberseadistamisele sõiduki heitgaasiemissiooni vähendamiseks. Lisaks saavad kõik kollektiivhagi osalised rahalise hüvitise.

Lisaks 10 miljardi dollari suurusele kompensatsioonile sõidukiomanikele avab Volkswagen 2,7 miljardi dollari suuruse keskkonnafondi ja eraldab kaks miljardit dollarit "nullemissiooniga" sõidukite kasutamise propageerimiseks Ühendriikides.

Volkswagen tunnistas mullu septembris, et paigaldas diiselautodele tarkvara, mis pettis USA-s kasutatavaid emissioonikatseid selliselt, et viimased näitasid katsete vastavust keskkonnastandarditele. Pärast testide lõppemist lülitas auto end tavarežiimile, millega paisati õhku ettenähtust kuni 40 korda rohkem lämmastikoksiidi.

Skandaal võttis ülemaailmsed mõõtmed, kui Volkswagen tunnistas, et oli kõnealust petuvara laadinud 11 miljonisse Porsche, Audi ja Volkswageni sõiduautosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles