Suur interaktiivne gloobus: vaata, kus on praegu maailma ägedamad tuuled ja võimsamad lained

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus interaktiivne animeeritud gloobus näitab, millised ilmastikutingimused maailma eri paigus valitsevad.
Uus interaktiivne animeeritud gloobus näitab, millised ilmastikutingimused maailma eri paigus valitsevad. Foto: Kuvatõmmis

Uuel superarvutite ennustustel põhineval interaktiivsel kaardil Earth saab igaüks reaalajas avastada, mis suunas ja kui tugevalt tuul erinevates maailma piirkondades puhub.

earth :: a global map of wind, weather, and ocean conditions

Interaktiivselt animeeritud gloobuselt võib näha reaalajas maailma tuulte, ilmastikutingimuste, hoovuste ja õhusaaste liikumist. Ennustus pärineb superarvutitest, kes uuendavad tulemusi iga kolme tunni tagant.

Gloobuse looja Cameron Beccario lõi selle, toetudes paljude eri allikate, sealhulgas NASA, andmetele. Õnnelikul sirvijal võib õnnestuda tabada ka suuri tsükloneid, orkaane ja taifuune.

Lisaks tuuleandmetele kuvab Earth ka õhutemperatuuri, suhtelist õhuniiskust, 3 tunni keskmisi sademeid, pilvede veesisaldust, sademeid ja palju muud. Lülitudes atmosfäärinäitajatelt ookeanidele («Oceans») saab gloobusel kuvada ka hoovuste ja lainete andmeid, samuti saab muuta kõrgust, mille kohta andmeid näidatakse («Height»). Ilmastikunähtuse tugevust kujutatakse värviskaalas.

Lisaks on võimalik sellega «mängides» muuta ka Maakera projektsiooni ehk kolmemõõtmelise keha kujutamise viisi kahemõõtmelisel (ekraani)pinnal. Soovi korral saab kaardi muuta ka venekeelseks, valides alt menüüst hammasratta ikooni ja keeleks «русский».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles