Maitsestatud e-sigarettide «suitsust» avastati suures koguses mürgiseid kemikaale

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leidsid maitsestatud e-sigarettide suitsust ohtlikes kontsentratsioonides vähki tekitavaid aldehüüde.
Teadlased leidsid maitsestatud e-sigarettide suitsust ohtlikes kontsentratsioonides vähki tekitavaid aldehüüde. Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid sissehingatavast segust ohtlikes kogustes vähki tekitavaid aldehüüde.

E-sigarettide terviseohtudele on ka varasemad uuringud tähelepanu juhtinud. Seekordne uuring näitab aga, et mürgised kemikaalid tekivad mitte vedeliku aurustumisel, vaid aurule maitset andvate ainete keemilisel lagunemisel kuuma käes.

«Seni on praktiliselt teadmata, kuidas maitset andvad ühendid  e-suitsu keemilist koostist ja toksilisust mõjutavad. Meie tulemused näitavad, et mürgiste aldehüüdide tootmine sõltub suures osas maitsestamisühendite kontsentratsioonist,» sedastas uuringut tutvustavas pressiteades selle esimene autor Andrei Hõlstov USAs asuvast Desert Research Institute’ist.

Eksperimentides mõõdeti kolme turul kättesaadava ja levinud e-sigareti toodetavate «suitsude» ehk aerosoolisegude keemilist koostist, täpsemini 12 konkreetse aldehüüdi sisaldust neis erinevate maitsestatud segude kasutamisel. Lisaks katsetati ka kaht maitsestamata e-vedelikku, mis võimaldas võrrelda maitselisandite mõju aldehüüdide sisaldusele.

Täpsete võrdluste saamiseks tehti kindlaks, et ainus erinevus saadavate aerosoolide vahel oleks nende aluseks olev e-vedelik. Nii olid standardiseeritud nii e-sigareti pahvimise kiirus, maht, temperatuur, «sisse hingamiste» vaheline intervall ja muu. Proovid võeti neljasekundiliste 40 milliliitriste «pahvidena», iga proovi vahele jäeti 30 sekundit pausi.

Eksperimentaalselt tehti kindlaks, et maitselisandite hulga suurenemisel kasvas ka aldehüüdide kontsentratsioon. Murettekitavalt ületas iga proov USAs kehtivaid piiranguid.

2014. aastal avaldatud WHO raporti andmetel on maailmas turul ligi 8000 erineva maitsega e-vedelikku.

Tulemused avaldati ajakirjas Environmental Science & Technology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles