Kliimamuutused põhjustavad juba praegu kõigis ökosüsteemides tõsiseid häiringuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutustest on mõjutatud juba suurem osa maailma olulisematest elusloodust hoidvatest elusüsteemidest.
Kliimamuutustest on mõjutatud juba suurem osa maailma olulisematest elusloodust hoidvatest elusüsteemidest. Foto: SCANPIX

Praeguseks on kliima soojenenud vaid ligi 1 kraadi võrra, kuid juba praegu näitavad pea kõik ökosüsteemid tõsiseid häirituse märke.
 

Ajakirjas Science avaldatud uuringust ilmneb, et inimtekkelised globaalsel tasemel temperatuurimuutused on juba praegu mõjutanud pea kõiki planeedi Maa elutegevuse aspekte geenidest ökosüsteemideni. Mida see kõik inimestele tähendab, on aina ebaselgem.

Uuringu tulemustest selgub, et 94 ökoloogilisest alusprotsessidest koguni 80 on juba praegu kliimamuutuste tõttu häiritud ja näitavad kriisimärke. Nende protsesside muutumine võib tuua kaasa tõsiseid probleeme mere-, magevee- ja maismaaökosüsteemide tervises.

Võimalikud tagajärjed inimestele võivad olla näiteks kahjurite leviku suurenemine, haiguste levimine, kalanduse efektiivsuse langemine ja vähenev saagikus põllumajanduses.

«Tõendid näitavad praeguseks selgelt, et vaid ligi 1 kraadine globaalse keskmise temperatuuri tõus toob endaga kaasa väga tõsiseid keskkonnamõjusid,» ütles uuringu esimene autor Brett Scheffers Florida Ülikoolist. «Geenid muutuvad, liikide füsioloogia ja nende kehasuurus muutuvad. Liigid kolivad sobiva kliimaruumi otsingutel väga kiiresti ja nüüd näeme juba märke survest tervetele ökosüsteemidele.»

Vanemautor James Watson Queenslandi Ülikoolist tõi välja, et praeguste temperatuurimuutuste kohta on hetkel nähtavad muutused ökosüsteemi toimimises hämmastavalt suured. «Enam ei ole mõtet rääkida, et tegemist on tulevikus ees seisva probleemiga. Poliitikud peavad leppima, et kui me ei vähenda kohe kasvuhoonegaaside atmosfääri paiskamist, on keskkonnakatastroof väga tõenäoline,» ütles Watson.

Veidi optimistlikuma tooniga toovad artikli autorid välja, et looduses nähtud reaktsioonide põhjal saab kujundada ka seda, kuidas inimesed olukorrale reageerivad. Näiteks saab looduslike liikide kohanemisstrateegiaid rakendada ka kodustatud liikidele. Eduka näitena tuuakse välja nisu ja oder, mille metsikute ja kodustatud vormide ristamisel on saadud kliimamuutustele märksa vastupidavamaid kultuure.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles