KPMG: riskiinvesteeringud idufirmadesse kukkusid kahe aasta madalaimale tasemele

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venture Pulse
Venture Pulse Foto: Kuvatõmmis

Riskikapitaliinvestorid muutusid pärast 2015. aastal start-up'i-maailmas valitsenud investeerimistuhinat tänavu ettevaatlikuks – nõustamisettevõtte KPMG andmeil langes kolmandas kvartalis uute riskiinvesteeringute maht maailmas kahe aasta madalaimale tasemele.

Ülemaailmne riskiinvesteeringute tase jäi kolmandas kvartalis aastatagusele 14 protsendi võrra alla, näitab KPMG ning analüüsifrima CB Insights ülemaailmne riskikapitali uuring Venture Pulse. Uuring nimetab entusiasmi raugemise põhjusena ebakindlust maailma olulisematel turgudel ning üha raskemaks muutuvat edukat väljumist start-up-firmadest.

Ülemaailmne riskiinvesteeringute maht oli kolmandas kvartalis 24,1 miljardit dollarit. Investeeringute rahaline maht on langenud kõigis Põhja-Ameerika, Euroopa ja Aasia olulisemates start-up'i ja riskiinvesteeringute keskustes, ehkki investeerimistehingute arv Euroopas kasvas.

«KPMG eksperdid ei näe siiski masenduseks põhjust, pigem on tegu ettevaatusega,» märkis KPMG Baltics OÜ Corporate Finance’i teenusliini juht Imre Visse. «Suurettevõtete põhimõtteline huvi start-up-sektori vastu püsib, sest neil on tugev surve oma konkurentsivõime arendamiseks, innovatsiooniks ja uute tehnoloogiate loomiseks. Seetõttu võib uus aasta riskikapitaliturul tuua tehnoloogiahiidude kõrval investorina pilti ka väiksemad ettevõtted autotööstuse, meditsiini- ja fintech-sektoritest.»

Start-up-maailm on Imre Visse sõnutsi põnev ja emotsionaalne valdkond, mistõttu on juba aastaid optimistid rääkinud buumist, aga pessimistid mullist.

«Siin tuleks siiski hoiatada ületõlgendamise eest,» rõhutas Visse.  «Venture Pulse'i andmed näitavad aktiivsuse mõõdukat langust, need ei anna alust rääkida ei buumi hoogustumisest ega ka start-up-mulli lõhkemisest.»

Euroopas moodustasid poole riskikapitaliinvesteeringutest rahasüstid idufaasis ettevõtetesse. Varase faasi ettevõtetesse investeeringute arv ei langenud, küll aga vähenes investeeringute maht: mediaankeskmine investeering varase faasi ettevõttesse langes 1,5 miljoni dollarini.

Eesti start-up-ettevõtetesse investeeriti möödunud aastal enam kui 97 miljonit eurot, selle aasta novembri keskpaiga seisuga on see summa veidi üle 50 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles