Puust ja punaseks: kuidas inimesed Marsil hingama hakkavad?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

NASA vanemteadlane selgitab Tech Insideri videos, kuidas miks on Marsil hingamine niivõrd keeruline.

Marsile jõudes on inimestel võimatu hingata, sest ehkki punase planeedi atmosfääris leidub samuti hapnikku ja süsihappegaasi, on see ikkagi meie omaga võrreldes liiga teistsugune, sest ainete proportsioonid on teised, selgitab NASA tippteadlane Ellen Stofan.

Ilukirjanduses kasutatakse sageli terminit terravormimine (tuleb ladina keelsest sõnast terra, mis tähendab maad), mille all mõeldakse võõrplaneedi või –kuu keskkonna kujundamist Maa-sarnaseks. Nii võiks küsida, kas Marsi atmosfääri saaks teha selliseks nagu Maal nii, et inimesed seal hingata saaks?

Kuigi teadlased on asja juba uurinud ning teoreetiliselt teemale lähenenud, tundub see vähemalt praegu veel liiga kauge tulevik, sest atmosfääri muutmine võtaks vähemalt sadu või tuhandeid aastaid.

Seetõttu peavad Marsile jõudnud astronaudid püsima spetsiaalses keskkonnas, kuhu on sisseehitatud hingamisväärne atmosfäär ja sellest «majast» väljudes võtavad astronaudid hapnikupaagid kaasa, ent seegi on omaette teadus. «Hingamine on alati väljakutse, sest me hingame sisse hapnikku, ent välja süsihappegaasi. Mida rohkem süsihappegaasi me aga välja hingame, seda rohkem seda meie väikesesse hingatavasse ruumi satub. Praegu üritamegi rahvusvahelises kosmosejaamas süsihappegaasi tasemed võimalikult madalal hoida, et astronautidel peavalusid ei tekiks,» rääkis Stofan. 

Vaata rohkem videost SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles