Kurioosum: teele paisatud sool muudab emased konnad isaseks (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konn lumisel metsateel.
Konn lumisel metsateel. Foto: Maire Akkermann

Libisemise vähendamiseks teele paisatud sool sisaldab konna sugu mõjutavaid kemikaale, pikas plaanis võib see konnade püsimajäämist ohustada.

Igal aastal puistatakse teedele ja tänavatele tonnide viis soola, ehkki see aitab libisemise vastu, mõjutab see ka loomaliike. Yale’i Ülikooli ja Renssaelaeri Polütehnilise Instituudi teadlaste, ajakirjas Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences avaldatud uuringust selguski, et soolaga kokkupuutunud konnade hulgas vähenes emaste osakaal kümnendiku võrra. Põhjuseks võib olla tõsiasi, et sool muudab konnad maskuliinsemaks. «Üks soolamolekul tähendab vähesel määral testosterooni, kui aga kehasse satub palju soola, on sel juba märkimisväärne efekt,» selgitas uurimuse juhtivautor Yale’i Ülikooli doktorant Max Lambert.

Veel enam, lisaks soolale mõjutavad konnade sugu ka maha langenud tammelehed ning lehed mängisid rolli emaste suuruseski. Vahtralehtedel aga mõju ei olnud.

Põhjus, miks uuringus vaadati nii soola kui ka lehtede mõju, peitub tõsiasjas, et USA teid mõjutavad väljastpoolt enim just sool, tamme-ja vahtralehed. Tulemuste saamiseks korraldas uurimisrühm laborieksperimendi, kus 500-liitrised veepaagid täideti erinevaid aineid sisaldavate vetega.

Ehkki sageli uuritakse ravimitest, mürkidest ja väetistest pärinevate kemikaalide mõju, ei ole lehtedest ja soolast avalduvate ainete tagajärgi varem uuritud.

«Uuringu tulemused on aga olulised, sest emaste arv ning suurus – väiksemad emased toodavad vähem ja halvema kvaliteediga mune – seostub otseselt liigi ellujäämisega, sest just nemad toovad järglasi ilmale,» ütles Lambert.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles