Lahendus leitud: Eesti ID-kaarti saab Safariga varsti taas kasutada

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: Craig Federighi, Apple's senior vice president of Software Engineering, introduces the new macOS Sierra software at an Apple event at the Worldwide Developer's Conference on June 13, 2016 in San Francisco, California. Thousands of people have shown up to hear about Apple's latest updates.   Andrew Burton/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 13: Craig Federighi, Apple's senior vice president of Software Engineering, introduces the new macOS Sierra software at an Apple event at the Worldwide Developer's Conference on June 13, 2016 in San Francisco, California. Thousands of people have shown up to hear about Apple's latest updates. Andrew Burton/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto: Andrew Burton/AFP

Tehnoloogiahiiu Apple'i uusima Safari veebilehitsejaga ei saa juba Eesti ID-kaarti kasutada juba septembri teisest poolest, kuid Eesti arendajad leidsid probleemile lahenduse ja peagi peaksid neid teenindavad tarkvarad omavahel taas suhtlema hakkama.

Apple avalikustas teatavasti 20. septembril uue operatsioonisüsteemi MacOS 10.12 «Sierra», millega koos uuenenud Safari veebilehitseja ei tunnista enam Eesti ID-kaarti.

Siin Riigi Infosüsteemi Ameti elektroonilise identiteedi valdkonna juhi Margus Armi sõnul on probleemile nüüdseks lahendus leitud, selle beetaversioon on avalikustatud github'is ning lahendust saab kasutajatele välja pakkuda.

«Ootame tagasisidet beetalahendusele ning valmistame ette ametlikku reliisi ja loodame selle välja saada veel sellel aastal,» ütles Arm Postimehele.

Safari puhul on tegemist juba teise ülipopulaarse veebilehitsejaga, mis ID-kaarti ei tunnista. Sama seis on jätkuvalt Microsofti uusima Edge-brauseriga.

Uues Apple’i tarkvaras on oluliselt muudetud veebilehitseja ning kiipkaardi vahelist suhtlust, mis omakorda mõjutab ID-kaardi koostoimet Sierra ning Safariga. Teenustesse ID-kaardiga sisenemisel ei suudeta ID-kaardi operatsioone lõpuni viia – ei õnnestu autentimine ega allkirjastamine.

Uudis on seda üllatavam, et Apple'i pakutud beetaversioonis probleeme ei esinenud.

Praegu soovitab RIA ID-kaardiga veebis autentimiseks ja allkirjastamiseks kasutada kas veebilehitsejat Google Chrome või Mobiil-ID teenust. Probleem ei puuduta arvutis allkirjastamist DigiDoc3 kliendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles