Brexit on hakanud mõjutama brittide autooste

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nissani logo.
Nissani logo. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannia autotoodang vähenes oktoobris ühe protsendi võrra 151 975 sõidukini, kirjutab Reuters kohaliku autotootjate- ja müüjate liidu SMMT andmetele toetudes.
 

Sellegi poolest on tootmine veel praegu kalendriaasta lõikes kursil, mis võib purustada eelmisel aastal püstitatud viimase kümne aasta rekordi.

Suurbritannia autotoodangust 81 protsenti saadetakse välismaale. Ekspordinumbrid oktoobris ka veidi tõusid. Kodumaise nõudluse puhul täheldati aga 10,9 protsendi suurust kahanemist.

Kuigi SMMT väitis, et kodumaise nõudluse languse taga oli peamiselt vanade mudelite tootmisest maha võtmine, näitab uute autode registreerimise statistika Reutersi hinnangul, et pärast Brexiti referendumit on autode müük eraisikutele hakanud selgelt aeglustuma.

Lõviosa riigis asuvatest autotehastest kuuluvad välisettevõtetele. Suurima tehase omanik Nissan on valitsuselt nõudnud enne edasiste investeeringute tegemist garantiisid, mis tagaks, et Suurbritannias toodetud Nissanitelt ei tuleks riigi Euroopa Liidust lahkumise tõttu tasuda uusi, kõrgeid tollimakse.

Suurbritannia möödus tootmisvõimususelt kolm aastat tagasi Prantsusmaast, saades Saksamaa ja Hispaania järel Euroopa suuruselt kolmandaks autotootjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles