Tolmuimejalaadne tehisgravitatsioon võib Marsi-astronautide tervise päästa

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tehisgravitatsiooni» tekitav masin, masina täissuuruses nägemiseks kliki pildi vasakus nurgas.
«Tehisgravitatsiooni» tekitav masin, masina täissuuruses nägemiseks kliki pildi vasakus nurgas. Foto: NASA

Teadlased lõid tolmuimejalaadese masina, mis peaks kaaluta oleku mõjusid tervisele leevendama.

Kosmoses kogetud kaalutaolek tähendab astronautidele erinevaid terviseriske, alustades selja-ja lihasvalust, lõpetades luunõrkusega ja muude tervisehädadega. Ka muutuvad astronautide jalad pärast kosmoses veedetud kuid ülitundlikuks, sest maapinnale astudes tunnevad nad pinget, millega nad enam harjunud ei ole. Nüüd leiutasid aga California San Diego Ülikooli teadlased suure, tolmuimejalaadse, astronaudi vöökoha ümber kinnitatava masina, mis laseb astronautidel «kõndida»ja trenni teha keskkonnas, mis tekitab imemisjõudu kasutades inimese alakehale kaalutunde.

«Parim lahendus oleks tsentrifuug, ent see on väga kallis ning kosmoselaeva keerleva eseme paigaldamine võib tuua turvariske. Meie leiutis töötab aga nagu tolmuimeja ning inimene saab oma tavalise kaaluga trenni teha,» selgitas ajalehele The Guardian üks masina kavandanud teadlastest, ortopeediline kirurg Alan Hargens.

Astronaudid on masinat testinud ning praegu on tulemused lootustandvad. Vaata leiutise kohta rohkem The Guardiani videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles