Ekspert: Läti majandus jookseb Eesti eest ära (6)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia kesklinn
Riia kesklinn Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik

Läti parlament võttis vastu maksuseaduse, mis loob idufirmadele väga head tingimused ning Eesti majanduskeskkonna edumaa Läti ees on jäänud üsna väikeseks, leiab TechHub Riga endine juht ja ettevõtluskõrgkooli Mainor õppejõud Alise Lezdina.

Läti valitsus võttis eelmisel nädalal vastu eelnõu, mis kergendab idufirmade maksukoormust ning soodustab sellega uute ettevõtete ning kõrgepalgaliste töökohtade rajamist. Edasi maksavad start-upiks liigituva ettevõtte töötajad iga kuu fikseeritud maksu 252 eurot. Töötajad ei pea maksma tulumaksu, riik tasub nende eest sotsiaalmaksu ning firma ise ei pea kasumilt makse maksma.

Läti president ütles selle kõige eesmärki sõnastades, et riigi ettevõtluskeskkond peab jõudma Eestile järele.

«Läti võttis eriti just tehnoloogiaettevõtetele sobivate tingimuste arendamise jõuliselt ette ja liigub edasi kiiremini kui Eesti,» kommenteeris Lezdina Läti sündmusi.

Lezdina sõnul on Eesti e-teenused nagu X-tee praegu veel Läti omadest paremad.

«Samas areneb Läti kiiresti ning seadusandluse ja maksunduse vallas otsitakse aktiivsemalt uuenduslikke lahendusi – mikroettevõtete kontseptsioon ja iduettevõtete töötajate sotsiaalmaksuvabastus,» ütles Lezdina. «Kui Eesti ei taha kaotada oma positsiooni Baltimaade ettevõtlusliidrina, tuleks siingi teha uus ring julgeid uuendusi. Alustada võiks talentide immigratsioonikadalipu kaotamisest. Põhja-Ameerikast või ka näiteks Indiast siia tööle, investeerima või ettevõtet rajama tulemine peaks olema ülimugav.»

Lezdina sõnul on Lätis ka Baltimaade kiireim internet ja Riial Tallinnast paremad lennuühendused startup-maailma keskustega. «Eesti peaks kiiremini välja arendama riiki katva lairibavõrgu ning lennuühenduste jaoks ei tohiks olla häbi panna sagedamini käima etteveod Helsingisse.»

Alise Lezdina on pikaajaliselt töötanud Läti start-upide ühenduse TechHub Riga juhina. Praegu on ta Ettevõtluskõrgkoolis Mainor erialajuht start-up ettevõtluse programmis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles