Isegi 60-aastaselt suitsetamisest loobumine pikendab eluiga

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et isegi hilistes eluaastates tasub suitsetamist maha jätta. Mida varem seda teha, seda pikemaks eluiga kujuneb.

160 000 inimese andmeid kaasanud uuring näitas, et 70ndates  suitsetavate inimeste tõenäosus järgmise kuue aasta jooksul surra oli kolm korda suurem kui neil, kes kunagi regulaarselt ei suitsetanud. Mittesuitsetajatest suri vaadeldud aja jooksul 12,1 protsenti ent suitsetajate puhul oli sama näitaja ligi 33,1 protsenti.

Samal ajal näitas aga andmeanalüüs, kuidas 30 – 69-eluaastate vahel suitsetamise mahajätmine eluiga pikendas: mida varem see toimus, seda pikem oli oodatav eluiga. 30ndates eluaastates suitsetamisest loobujatest suri vaadeldud perioodil 16,2 protsenti, neljakümnendates vastavalt 19,7 protsenti, viiekümnendates 23,9 protsenti ning kuuekümnendates 27,9 protsenti inimestest.

Uuringu autorite sõnul näitab see, et ehkki varem suitsetamisest loobumine on kasulikum, tasub suitsetamist maha jätta isegi hilistes eluaastates. Uuringu tulemused avaldas American Journal of Preventive Medicine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles