Euroopa veebipoodide maksuelu läheb palju lihtsamaks

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Komisjon tutvustas täna mitut algatust, millega soovib muuta tohutult lihtsamaks e-kaubandusega tegelevate  ettevõtjate maksude maksmise.

Näiteks peavad praegu veebis kauplejad registreerima end käibemaksukohuslaseks kõigis liikmesriikides, kus nad kaupu müüvad - seda nimetatakse seda sageli üheks piiriülese e-kaubanduse suurimatest tõketest.

Komisjoni ettepaneku kohaselt teevad ettevõtjad uue korra jõustumisel ELi-ülese käibemaksu veebiportaali kaudu vaid ühe lihtsa käibemaksutagastuse kvartalis, millega hõlmatakse kogu ELis tasumisele kuuluv käibemaks.

Selline süsteem on juba olemas e-teenuste, nagu mobiilirakenduste müügi puhul ning süsteemi edukat toimimist näitab asjaolu, et 2015. aastal koguti selle kaudu rohkem kui 3 miljardit eurot käibemaksu.

Komisjoni hinnangul vähendatakse äriühingute halduskoormust sellega 95 protsendi võrra, mis teeb ELi ettevõtjate säästuks kokku 2,3 miljardit eurot ja suurendab liikmesriikide käibemaksutulu 7 miljardi euro võrra.

Komisjoni ettepanekud näevad ette kehtestada veebimüügile ka  uus 10 000 euro suurune iga-aastane künnis. Kui ettevõtjate piiriülene müük jääb sellest allapoole, võivad nad jätkuvalt kohaldada oma koduriigis kehtivaid harjumuspäraseid käibemaksueeskirju.

See muudab 430 000 ELi äriühingu jaoks käibemaksueeskirjade täitmise lihtsamaks. Nende hulka kuulub 97% kõigist piiriülese kauplemisega tegelevatest mikroettevõtjatest.

Teine, 100 000 euro suurune iga-aastane künnis hõlbustab käibemaksukohustuse täitmist, lihtsustades klientide asukoha kindlaksmääramise eeskirju. Nimetatud künniseid saab hakata e-teenuste puhul kohaldama juba 2018. aastal ja veebis müüdavate kaupade puhul 2021. aastal.

Esimeseks kontaktpunktiks jääb ettevõtja asukohariigi maksuamet ning ettevõtjaid ei auditeerita enam igas liikmesriigis, kus nad müügiga tegelevad.

Välismaiste veebipoodide väikesaadetistele käibemaks peale

Tarbijate seisukohast läheb aga halvemaks olukord seoses Euroopa Liidu välistest e-kaubamajadest tellitavate kaupadega. Praegu on nimelt käibemaksust vabastatud ELi imporditavad väikesaadetised väärtusega alla 22 euro. Komisjon on otsustanud sellest vabastusest loobuda.

«Kuna igal aastal imporditakse ELi käibemaksuvabalt ligikaudu 150 miljonit pakki, on seda süsteemi on võimalik hõlpsalt kuritarvitada. Esiteks asetatakse ELi ettevõtjad selgelt ebasoodsasse olukorda, kuna erinevalt nende ELi-välistest konkurentidest kohaldatakse nende suhtes käibemaksu alates esimesest müügiga teenitud sendist. Teiseks alahinnatakse imporditavaid väärtuslikke kaupu, nagu nutitelefone ja tahvelarvuteid pidevalt või kirjeldatakse neid impordidokumentides valesti, et käibemaksuvabastusest kasu saada,» leiab komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles