ESA Marsi kosmosesond saatis Maale esimesed ülitäpsed fotod (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi ekvaatori lähedal asuva Da Vinci kraateri lähiplaan. See on üks esimesi CaSSIS kaamera tehtud pilte.
Marsi ekvaatori lähedal asuva Da Vinci kraateri lähiplaan. See on üks esimesi CaSSIS kaamera tehtud pilte. Foto: ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE

Euroopa Kosmoseagentuuri sond Trace Gas Orbiter saatis esimesed pildid Marsilt, masin lendas Marsist mööda lausa 250 km läheduselt.

19. oktoobril Marsile jõudnud Trace Gas Orbiter (TGO) on seni avalikkuses suhteliselt tähelepanuta jäänud, sest enamik huvi koondus sama missiooni käigus õhku lennanud Schiaparelli maandurile. Tegelikult on aga just TGO Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) ExoMarsi missiooni kõige olulisem osa. Üleeile teataski ESA esimestest TGO saadetud piltidest.

25-kilomeetri pikkune Arsia Chasmata nimeline struktuur, mis asub Arsia Monsi vulkaani ääres.
25-kilomeetri pikkune Arsia Chasmata nimeline struktuur, mis asub Arsia Monsi vulkaani ääres. Foto: ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE

TGO lendas üle Hebes Chasmaks kutsutud piirkonna, olles vahepeal Marsi pinnast üksnes 250 kilomeetri kaugusel. Tema kaamera CaSSIS jäädvustas fotod, kus pikselile vastas 2,8 meetrit. «See on sama hea, kui me lendaks 15 000 km/h kiirusega üle Berni ning saaksime sealt pildid, kus autod on täiesti teravad,» selgitas TGO kaamera juures töötav Šveitsi Ülikooli teadlane Nicholas Thomas. Vaata TGO püütud piltide kohta rohkem loo lõpus asuvast videost. 

Esimene ExoMarsi missiooni käigus loodud 3D mudel Noctis Labyrinthuse piirkonnas asuvast alast.
Esimene ExoMarsi missiooni käigus loodud 3D mudel Noctis Labyrinthuse piirkonnas asuvast alast. Foto: ESA/Roscosmos/ExoMars/CaSSIS/UniBE

Mis on TGO?

TGO sondi eesmärk on uurida Marsi atmosfääri, sealt tuleb 99 protsenti Marsi-missiooni teadusandmetest ja see on nurgakivi ka 2020. aasta Marsi-missioonidele, kui sinna läheb puur pinnasest proove võtma. TGO «nuusib» ülitäpsete instrumentide abil Marsi atmosfäärist kosmosesse «lekkivaid» gaase. arasemad kosmosemissioonid on näidanud selle elutegevusele viitava gaasi olemasolu Marsi kohal. Kui on metaani, siis võiks planeedil olla ka vähemalt bakteriaalset elu, kuid sama hästi võib gaas olla tekkinud ka geoloogiliste protsesside tulemusena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles