Avastati vaarao Ramses II kuninganna Nefertari mumifitseerunud jäänused

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Professor Joann Fletcher

Rahvusvahelise uurimisrühma analüüs näitab, et Itaalia muuseumi tagasihoidlikuks peetud eksponaat on hoopiski Ramses II lemmik naise Nefertari jäänused.

Mitmete riikide ja teadusharude esindajatest koosnev töörühm tugineb oma väites antropoloogilistele, paleopatoloogilistele, geneetilistele, keemilistele ja raadiosüsinik-dateerimise andmetele. Põhjaliku analüüsi lõppsõnas jõuavad nad järeldusele, et «kõige tõenäosem on stsenaarium, mille kohaselt kuulusid mumifitseerunud jalad Kuningana Nefertarile.»

Säilmete suursugusele päritolule vihjas mitu asjaolu. Esiteks leiti need 1904. aastal väljakaevamiste käigus Kuningannade orust kuningannale vääriliselt kaunistatud hauakambrist. Kuigi kamber oli juba muistsel ajal rüüstatud, leidus seal siiski piisavalt arheoloogidele väärtuslikke muistiseid, et saata valik neist Torino Egiptuse Muuseumi, kus need üle saja aasta tuvastamist ootasid.

Selle aja jooksul jõudsid mitmed asja vastu huvi tundnud arheoloogid oletada, et luud pärinesid Ramses II’st hilisemast perioodist, mil hauakamber nii-öelda taaskasutusse läks. Ajakirjas PLOS One avaldatud uuring näitab aga vastupidist. Tuleb välja, et jalad kuulusid ligi 40-aastasele naisterahvale.

Keemilise analüüsiga tehti omakorda kindlaks, et nende töötlemisel kasutatud ained sobivad teadmisega 13. sajandi eKr palsameerimisel käibes olnud tavadega. See avastus oligi lükkeks, mis viis koos teiste teadlaste panusega jäänuste tuvastamiseni.

«Ma olen Egiptuse kuninglikke muumiaid uurinud juba kaua. Nefertari jäänuste kohta avastatu mitte ainult ei täienda meie seni tehtud uuringuid, vaid lisab olulise tüki meie arusaamisse muistse Egiptuse kohta,“ ütles uuringut juhtinud Stephen Buckley New Yorki Ülikooli pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles