Riik avas ettevõtete asutamise infosüsteemid vahendusfirmadele

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RIK

Ettevõtjaportaali haldav Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK) lõi süsteemile liidese, mis võimaldab eraettevõtetel asuda vahendama ettevõtete asutamist.

Tegemist on ettevõtte asutamise nn API-teenusega, mis võimaldab erasektori asutustel oma keskkonnas pakkuda lihtsustatud kujul OÜ asutamise võimalust. Võimalik, et lisaks ettevõtte asutamisele, saab tulevikus mõne erasektori vahendaja kaudu näiteks ka ettevõtte andmeid muuta ja majandusaasta aruannet edastada, ütles Postimehele RIKi kohturegistrite osakonna juhtaja Ingmar Vali.

«Uuest võimalusest lähtuvalt saab iga teenuse pakkuja edaspidi erinevaid riigiteenuseid kombineerida. Osaühingu asutamise teenuse pakkujaks võivad nüüd lisaks äriregistri ettevõtjaportaalile ja notaritele olla ka finantsinstitutsioonid ja ettevõtlust edendavad erasektori asutused,» täpsustas Vali.

Vali sõnul saab omavahel siduda riigi- ja erasektori teenuseid ning sellest muutub teenus mugavamaks just lõpptarbijale.

Uuendus loodi eelkõige e-residentide huve silmas pidades. «Teises riigis ühingu registreerimisel on mõistetav, et ettevõtjal tekib protsessi käigus erinevaid küsimusi, mitte ainult asutamise protseduuri, vaid näiteks ka maksusüsteemi kohta. Sellest lähtuvalt oleme täiendavalt avanud võimaluse erasektorile ettevõtja asutamise API teenuse kasutamiseks, et teenuse pakkujad saaksid alustava ettevõtja jaoks neid erinevaid võimalusi ja riigiteenuseid komplekteerida,» ütles Vali.

Jätkuvalt jäävad ettevõtja asutamise teenust pakkuma äriregistri ettevõtjaportaal ning notarid.

Mitmeid uuendusi on viimase aasta jooksul eelkõige e-residentide teenindamisest lähtuvalt teinud ka ettevõtjaportaal ise.

Ühe ettevõtjaportaali uuendusena on e-residendil nüüdsest mugavam äriregistri andmetes enda sünniaeg asendada isikukoodiga, sest selle muudatuse tegemiseks saab portaalis registrile esitada lihtsustatud muutmiskande avalduse.

Lisaks saavad ettevõtjad nüüd ka osaühingu põhikirja lihtsamalt muuta. Kui varasemalt tuli tüüppõhikirja muutmiseks registrile esitada avaldus koos failina lisatud muudetud põhikirjaga, siis täna saab keskkonnas, sarnaselt ettevõtte asutamisele, kasutada eeltäidetud valikvariantidega tüüppõhikirja.

Muutmiskande avalduse esitamise lihtsustamiseks sai e-residentsuse tiimi eestvedamisel ja koostöös Tartu Maakohtu registriosakonna ning justiitsministeeriumiga loodud soovituslikud lisadokumentide näidismallid.

Erinevaid dokumendimalle, mis lihtsustavad ettevõtjatel portaalis kandeavalduse koostamist, on kokku 45 ning need kõik on kättesaadavad nii eesti kui inglise keeles.

Abiinfo portaalis olevad näidised on koostatud nii öelda blanketi vormis. Ettevõtja saab täita blanketi tühjad read ning seejärel selle ettevõtjaportaalis avalduse juurde failina lisada.

Näiteks on põhikirja muutmisel võimalik valida kolme erineva malli seast: hääletusprotokoll (koosolekut kokku kutsumata), osaniku(e) otsus (konsensuse korral) või osaühingu koosoleku protokoll. Juhatuse muudatuse puhul saab valida üheksa erineva malli hulgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles