Süüria jõed täituvad põgenike lahkumise tõttu veega

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed suplemas ootamatult veeküllases Jordani jões.
Inimesed suplemas ootamatult veeküllases Jordani jões. Foto: MUHAMMAD HAMED/REUTERS

Vähenenud vee tarbimine tähendab head Jordani jõel allavoolu asuvale Jordaaniale, kelle põllumajandus võib Süüria kriisist kaudselt olulist turgutust saada.

Süüria pikk ja verine kodusõda on tähendanud piirkonna inimestele ja riikidele nii tõsiseid probleeme, et sellest tekkinud pinged on jõudnud isegi Euroopasse ja Ameerikasse. Massilise  väljarände üks kohalik tagajärg on aga ootamatu – tuleb välja, et Süüria jõed on taas veega täitunud.

Nimelt näitab esmaspäeval Ameerika Teaduste Akadeemia Toimetistes avaldatud artikkel, et võrreldes aastaga 2008 on piirkonna ühe kuulsama veekogu Jordani jõe vooluhulk koguni kolm korda suurenenud. Muutuste taga on osaliselt vee vähenenud tarbimine inimtühjas Süürias jõe ülemjooksul ja osaliselt ka piirkonda aastaid kõrvetanud põua möödumine. Mainitud põud oli aga niivõrd karm, et paljud geograafid on toonud selle välja kui põgenikekriisi ja konflikti puhkemise olulise mõjutaja.

Tegemist on ühe esimese uuringuga, mis hindaks konflikti ja veekasutuse vahelisi seoseid. Kui varem takerduti suuresti metoodiliste probleemide taha, siis nüüd võimaldas satelliiditehnoloogia aga saada olukorrast hea ülevaate.

«Põua mõju on kõige selgemini tunda Süüria kodusõjas, kus riigi kehv juhatamine ja liigne sõltuvus põldude intensiivsest niisutamisest tekitas riigis suutmatuse põuaga hakkama saada,» kirjutavad autorid.

Et Süüria tarbib sõja tagajärjel oluliselt vähem vett, on aga hea uudis allvoolu asuvale Jordaaniale, kuhu on suundunud ka paljud Süüria põgenikud. Sel riigil on alati olnud raskusi ka enda kodanike veega varustamisele ja lisavesi kulub ka põgenike abistamiseks ära. Kui sõda Süürias jätkub, võib lisaveest saada turgutust ka Jordaania põllumajandussektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles