Marssi uuriva Curiosity kulguri puur kiilus kinni

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity kulguri puuriga välja sirutatud käpp peab jääb ühte asendisse seisma, kuniks kosmoseagentuuri teadlased suudavad kindlaks teha, miks ta kinni kiilus.
Curiosity kulguri puuriga välja sirutatud käpp peab jääb ühte asendisse seisma, kuniks kosmoseagentuuri teadlased suudavad kindlaks teha, miks ta kinni kiilus. Foto: NASA/JPL-Caltech

Kosmoseagentuur üritab leida võimalust uurimisaparaati miljonite kilomeetrite kauguselt parandada.

Üks NASA kahest hetkel Marsi pinda uurivast kulgurist Curiosity uurib hetkel punase planeedi 5,5 kilomeetri kõrgust Aeolis Mons’i nimelist mäge. Uurimiskäigu järgmine samm pidi olema puurimise teel proovide võtmine, kuid 1. detsembril saabus missiooni kontrollkeskusse teade, et Curiosity ei suutnud seda ülesannet täita. Esialgsetel andmetel on kinni kiilunud kulguri puuri mehhanismi osa, mis surub puuri sügavamale pinna sisse, teatas NASA eile.

Puur on Curiosity missiooni üks olulisematest uurimisseadmetest, mille abil on alates aastast 2012 viinud läbi geoloogilisi uuringuid 15 paigas Marsi pinnal. Kogutud proovid kantakse analüüsideks robot-geoloogi pardal olevasse keemialaborisse, mis omakorda saadab Maale uusi andmeid nii Marsi ajaloo, tema mineraalse koostise kui ka võimaliku elukõlbulikkuse kohta.

Nüüd peavad NASA teadlased välja mõtlema, mis täpselt puuriga juhtuda sai ja kuidas seda võimalikult kiiresti korda saada. Täpse diagnoosi panemiseni ei tohi Curiosity aga end liigutada, mistõttu seiskub ajutiselt ka osa punase planeedi uuringutest ja nii peab ta seisma, käpp puuriga välja sirutatud, kuni kontrollikeskuses välja mõeldakse, mida temaga peale hakata.

Jõude seismine ei takista aga uurimisjaama ülejäänud aparaatide tööd ja nii jätkab Curiosity Marsi atmosfääri uurimist, kaamerad pildistavad ümbrust ja spektromeeter uurib ümbritsevas keskkonnas leiduvaid materjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles