Kolme minuti teadusvideo: metsik või kultuurpärm - kummast saab parema siidri?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ doktorant Rain Kuldjärv
TTÜ doktorant Rain Kuldjärv Foto: Kuvatõmmis videost

Viimastel aastatel on poelettidele ilmunud rohkelt «metsiku» või «spontaanse» kääritamisega tehtud siidreid. Kumb on parem – kas metsik või kultuurpärm? – küsib TTÜ doktorant Rain Kuldjärv.

Kui spontaanne või metsik kääritamine võib ostjale kõlada pigem loodusliku ja kvaliteetsema valikuga, siis tegelikult puudub sellise kääritamise juures kontroll selle üle, millised pärmiseened kääritamist läbi viivad. Kuigi see ei pruugi tähendada, et metsikult kääritatud siider tingimata halvem tuleks, puudub sellise fermentatsiooni juures siiski vajalik kvaliteedikontroll.

Kultuurpärmi puhul on aga tegemist kindlaks tehtud pärmiseente liikidega, kelle puhul on ka kindel toime. Selliseid pärme saab veel omakorda «treenida», et käärimisprotsesse soovitavalt suunata. Kultuurpärmide tootmine ja arendamine ongi üks osa Rain Kuldjärve teadustööst.

«Teadus 3 minutiga» on saatesari, mis koondab eneses Eesti teaduste akadeemia poolt teistkordselt korraldatud kolme minuti loengute konkursi võiduloenguid. Saatesarja on tootnud Eesti rahvusringhääling. Projekti toetas TeaMe+ ja Euroopa Liidu Regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles