Aju- ja teadvuseuurija Jaan Aru 5 nõuannet: nutisõltuvus muudab ka huvitava töö ajule igavaks

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju
Aju Foto: SCANPIX

Aju- ja teadvuseuurija Jaan Aru annab viis nõuannet noorele, kes unistab suurte küsimuste lahendamisest.

1. Kujunda oma haridus nii, et sa ei oleks asendatav. Arvesta eriala valikul sellega, et nutikad tehisintellekti algoritmid võtavad järgmise dekaadi jooksul inimestelt ära mitmeid ameteid. Kui sind huvitab aju, siis ei pea õppima bioloogiat või arstiteadust: ka taust arvutiteaduses, matemaatikas, füüsikas ja psühholoogias on aju-uurijale kasuks.

2. Panusta õppimisel loomingulisusele! Tehisintellekt jääb ka kümne aasta pärast inimesest maha töödes, mille eesmärgiks on innovatsioon (tootearendus, uued lahendused). Ajuteaduses on palju lahtiseid suuri mõistatusi ka 10–20 aasta pärast. Seega jagub olulisi uurimisteemasid kõigile.

3. Kreatiivsust soosib süvenemine ühte teemasse. Püüa leida töö või teema, mis kannustab ja köidab sind varahommikust hilisõhtuni.

4. Suhtu sind kõnetava teema leidmisesse ning huvi pakkuvas valdkonnas toimetamisse avatud meelega ja ole seejuures rahulik. Teaduses võtavad saavutused kaua aega – kui valid selle tee, siis tea, et su investeeritud aeg tasub end ära ehk alles 10-20 aasta pärast.

5. Innustava eesmärgi leidmiseks hoia oma aju sõltuvustest vabana! Sõltuvus nutiseadmest viib selleni, et ka huvitav töö näib ajule igav.

Jaan Aru on psühholoog, Eesti ajuteadlane ja Tartu Ülikooli teadur ning raamatu «Tähelepanu ja teadvus» kaasautor. Jaan Aru on 2016. aastal auhinnatud riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija tiitliga.

Jaan Aru räägib 12. jaanuaril toimuval kõrghariduspäeval «Õpi Tartus!» tehisintellekti mõjust inimkonnale, selle hüppelisest arengust ja sellest, kuidas üha targematest masinatestise veel targemaks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles