Saturni sond Cassini saatis oma finaallennu esimesed pildid

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cassini tehtud foto Saturni põhjapoolkeral asuvatest hiiglaslikest kuusnurksetest ringidest. Pildi tegi Cassini 3. detsembril, mil ta lendas Saturnist mööda umbes 390 000 kilomeetri kauguselt.
Cassini tehtud foto Saturni põhjapoolkeral asuvatest hiiglaslikest kuusnurksetest ringidest. Pildi tegi Cassini 3. detsembril, mil ta lendas Saturnist mööda umbes 390 000 kilomeetri kauguselt. Foto: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Järgmisel aastal missiooni lõpetav Cassini on Saturnile lähemal kui kunagi varem, eelmisel nädalal saatis see Maale finaallennu esimesed pildid.

30. novembril alustas Casssini lendu üle Saturni rõngaste ning kokku tiirleb see planeedi põhjapoolkera ümber 20 nädalat. Uued fotod tegi Cassini 2. ja 3. detsembril, mil sond lendas üle Saturni põhja poolkeral asuvate kuusnurksete rõngaste. Kuusnurki põhjustavad Saturnil möllavad tugevad tuuled.

Foto: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Foto: AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute Foto: HO/AFP

Järgmiste kuude jooksul hakkab Cassini saatma ka jäädvustusi Saturni väikestest kuudest. Nii lähedalt tehtud pilte pole varem keegi näinud. Missioon kestab 22. aprillini ning sama aasta septembris kukutab ta end Saturni atmosfääri.

Loe Cassini kohta rohkem SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles