Isased vs. emased – kes on ülesannete lahendamisel nutikamad?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihane.
Tihane. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Inimese puhul eeldatakse sageli, et ruumilisusega seotud ülesannete lahendamise edukus kaldub meeste kasuks, kuna just mehed on evolutsiooni käigus pidanud läbima pikki vahemaid saakloomi jälitades ja uusi toitumisvõimalusi otsides. Tartu Ülikooli linnuökoloog Marko Mägi küsib, kas sama kehtib ka loomariigis?

Eesti ornitoloogiaühingu aasta linnu veebipesas avaldunud postitust vahendas ERRi teadusportaal Novaator. Võimalik sugudevaheline erinevus huvitas ka vastava uuringu teinud Lundi ülikooli teadlasi. Rasvatihastel lasti jälgida seemneid peitvaid salutihaseid ning veidi hiljem said nad võimaluse neid peidetud seemneid otsida. Rasvatihaste motiveerimiseks ei antud neile kaks tundi enne katse algust süüa – olukord, mis on looduses üsna tavapärane. Üllatuslikult olid emased rasvatihased seemnete otsimisel isastest märksa edukamad, nad leidsid peidetud seemned isastest kiiremini ja tegid otsides vähem vigu.

Loe pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles