Eestlased kosmoses! ESTCube’i meeskond valmistas ESA satelliidile pardakaamerad

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EstCube'i meeskonna liikmed  Iaroslav Iakubivskyi, Andris Slavinskis, Indrek Sünter, Johan Kütt ja Henri Kuuste Euroopa Kosmoseagentuuri uue missiooni silmadeks saava kaamerapaariga.
EstCube'i meeskonna liikmed Iaroslav Iakubivskyi, Andris Slavinskis, Indrek Sünter, Johan Kütt ja Henri Kuuste Euroopa Kosmoseagentuuri uue missiooni silmadeks saava kaamerapaariga. Foto: Sille Annuk

Peale insenerteaduste arendamise ja Eesti kosmosevõimekuse tõestamise nähakse pikas perspektiivis ka võimalust lükata käima kohalik tootmisliin.

Möödunud reedel Tartus toimunud konverentsil sTARTUp Day tutvustas tudengisatelliidi ESTCube loonud meeskond uusi kosmosekaameraid, mis lähevad tuleval aastal koos Euroopa Kosmoseagentuuri ESA ESEO (European Student Earth Orbiter) satelliidiga Maa orbiidile. Tegemist on pea kõiki ESA liikmesriike ühendava tudengisatelliidi programmiga, kus tehiskaaslase enda teeb valmis Itaalia kosmosetehnoloogia firma Sitael, vajalikud uurimisseadmed valmivad aga kümnes ülikoolis.

Projekti ühe Eesti-poolse juhi Andris Slavinskise sõnul on suur asi, et Eesti vaid veidi enam kui aasta pärast agentuuriga liitumist juba ESA programmis aktiivselt osaleb. Tema sõnul on see omamoodi kvaliteedimärk, mille põhjal võib oodata juba uusi ja suuremaid projekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles