Kolme minuti teadusvideo: kuidas teada, milline Eesti kolmest keelest sureb esimesena?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sander Paekivi loengut andmas
Sander Paekivi loengut andmas Foto: Kuvatõmmis/ERR/Teaduste Akadeemia

Teadusvideo selgitab, kuidas matemaatika abil keelt uurida ja kuidas Eestis eesti, vene ja inglise keel omavahel võistlevad. 

Tallinna Ülikooli füüsikadoktorant Sander Paekivi sõnul sureb 90 protsenti praegu kasutusel keeltest sajandi lõpuks välja, ehkki inimesi, kes erinevaid keeli rääkida võiks, tulen pidevalt juurde. Paekivi tegeleski oma magistritöös keelte matemaatilise uurimisega ning üritab mudelite kaudu kirjeldada keeltevahelist konkurentsi. 

Tema sõnul on praeguseks uuritud vaid kahe keele vahelist konkurentsi. Eestis toimub aga kolme keele vaheline konkurents: eesti, vene ja inglise.

Kuidas nende keelte püsimist uuritakse, vaata videost. 

«Teadus 3 minutiga» on saatesari, mis koondab eneses Eesti teaduste akadeemia poolt teistkordselt korraldatud kolme minuti loengute konkursi võiduloenguid. Saatesarja on tootnud Eesti rahvusringhääling. Projekti toetas TeaMe+ ja Euroopa Liidu Regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles